Supernovaen som ble forutsagt

Astronomene visste den skulle komme fordi de hadde sett den før.

Supernova x3: Dette bildet fra romteleskopet Hubble viser posisjonene til tre av bildene av supernovaeksplosjonen SN Refsdal bak galaksehopen MACS J1149+2223. Den midterste sirkelen viser posisjonen til supernovaen der den nettopp ble observert i desember 2015. Den øverste sirkelen viser posisjonen til supernovaen der den kunne ha blitt sett i 1995 (men den ble ikke observert da). Den nederste sirkelen viser galaksen som laget fire bilder av supernovaen og som ble oppdaget for et år siden, i november 2014. Bilde: NASA, ESA, S. Rodney (John Hopkins University, USA) and the FrontierSN team; T. Treu (University of California Los Angeles, USA), P. Kelly (University of California Berkeley, USA) and the GLASS team; J. Lotz (STScI) and the Frontier Fields team; M. Postman (STScI) and the CLASH team; and Z. Levay (STScI)

Stjerneeksplosjoner

Supernovaer er blant universets kraftigste eksplosjoner. Under visse forhold kan en hel stjerne eksplodere slik at den i noen dager stråler sterkere enn hele galaksen den er en del av.

Statistisk sett skjer det et par supernovaer i hver galakse i løpet av hundre år. Vanligvis har imidlertd astronomene her på Jorden ingen mulighet til å si hvilken retning på himmelen den neste supernovaeksplosjonen vil komme fra.

Observasjonen av en forutsagt supernova er en stor triumf for både observatørastronomer og teoretikere.

Les hele saken på Titan.uio.no

Av Anna Kathinka Dalland Evans