Oktober 2016: Rosetta – Mission complete

Rosetta var den første romsonden som har gått i bane rundt en komet. Nå er jobben gjort, men dataene den samlet inn vil holde forskere opptatt i lang tid fremover. 

Bilder som ble tatt av Rosetta på vei ned mot kometen. 

Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

30. september var det endelig slutt for Rosetta. Etter en reise på 12 år, gikk sonden inn i historiebøkene med en planlagt krasjlanding på kometen den har oppholdt seg ved de siste to årene. 

Det aller siste bildet Rosetta tok før den krasjet inn i komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Tatt ca. 20 m over overflaten med vidvinkelkameraet OSIRIS. 

Selve reisen startet ved oppskytningen i 2004. Siden den gang har Rosetta fløyet 8 milliarder kilometer, kretset sola seks ganger, gjort tre "fly bys" av jorda, én gang av mars. I 2014 nådde den endelig komet-målet sitt, 67P/Churyumov-Gerasimenko. 

"Prosjektet har spent over hele karrierer, og datamengden som har blitt innhentet gjøre at generasjoner av fremtidige forskere vil ha nok å henge fingrene i, sier ESAs vitenskapelige seniorrådgiver i en pressemelding. 

"I tillegg til å være en enorm vitenskapelig og teknisk triumf, har den fantastiske reisen til Rosetta og landeren Philae fanget folks oppmerksomhet, også langt utover vitenskapelige kretser. Det har vært artig å ha med alle sammen på ferden."

Se animasjon av Rosettas siste ferd i videoen under. 

Andre saker om Rosetta

Fra Rosetta til Forsvarets forskningsinstitutt

Velkommen til en komet

Rosettatrucken ruller

Av Tore Oldeide Elgvin
Publisert 11. okt. 2016 11:26 - Sist endret 27. okt. 2017 13:03