Fra design til stjernestudier

Maria Hammerstrøm er grafisk designer, astronomistudent og engasjert realfagsformidler.

Maria Hammerstrøm brenner for astronomi. Foto: Anna Kathinka Dalland Evans.

Følger drømmen

Maria Hammerstrøm fra Oslo er utdannet grafisk designer fra Westerdals. Hun jobbet som designer et par år. Så bråsnudde hun, la designerjobben på hyllen og ble fulltidsstudent på bachelorprogrammet Fysikk, astronomi og meteorologi (FAM) ved Universitetet i Oslo. 

– Tanken på å studere astronomi hadde nok ligget i bakhodet og modnet en stund, forteller Maria. – Jeg har alltid syntes at astronomi er fascinerende. 

Det var etter et inspirerende besøk i det nyoppussede planetariet i Boston at Maria bestemte seg for å gjøre de løse astronomiplanene til virkelighet.

– Var det tungt å begynne helt på nytt med studier?

– Ikke i det hele tatt. Jeg vil studere astronomi! Det har vært målet mitt lenge nå. Jeg hadde ikke fysikk fra videregående, så jeg måtte først ta dette for å kunne søke på FAM. Det gjorde jeg på kveldstid mens jeg jobbet som designer på dagtid. Slik fikk jeg testet ut om fysikk var noe for meg. Og deretter ble valget enkelt, smiler Maria. 

– Neste punkt var å søke opptak til FAM-programmet ved UiO. Det første året hadde vi matte, fysikk og informatikk. I høst har jeg det første astronomifaget. Dette har jeg ventet lenge på og jeg koser meg! Endelig føler jeg at jeg driver med det jeg kom hit for.

Astronomi er i stor grad tverrfaglig, og krever dermed en del forkunnskaper før man får sette tennene i et ordentlig astronomikurs. 

– Hvordan var det å ta de første bachelorkursene?

– I begynnelsen var jeg litt skeptisk til programmering, men det var overraskende gøy. Dessuten bruker vi programmering allerede nå i de første oppgavene i astronomikurset, så jeg ser at det er veldig nyttig. De rene mattekursene er ikke fullt så inspirerende, synes jeg. De kan være ganske bevistunge og abstrakte. Nå holder jeg på med lineær algebra som er det siste rene mattekurset jeg skal ha, så fra nå av blir det større valgfrihet og mer astronomi.

Man kan velge astronomikurset AST1100 det tredje semesteret på bachelorgraden. Dette kurset heter Innføring i astrofysikk, og er det kurset som Maria tar denne høsten. Hun legger ut glimt fra studiehverdagen sin på Instagram.

Foreleser på AST1100 denne høsten er den erfarne astronomiformidleren professor Øystein Elgarøy.

– Vi dekker et ganske bredt spekter av astronomiske fenomener i AST1100, forteller Elgarøy. – Vi skal gjennom tema som ekstrasolare planeter og spesiell relativitetsteori.

Astronomi møter design

Det skulle etter hvert vise seg at designbakgrunnen til Maria slett ikke var bortkastet likevel.

– Jeg har oppdaget at jeg kan kombinere astronomi og design! Det hadde jeg ikke tenkt på da jeg startet med astronomistudiene, så det er en ren bonus, forteller hun. 

Ikke lenge etter at hun begynte på FAM-studiene ble Maria kontaktet av Pedro Russo, som er prosjektleder i Universe Awareness Project (UNAWE). UNAWE er en internasjonal organisasjon som jobber med å spre kunnskap om astronomi og spesielt å gjøre astronomiske fenomener tilgjengelige for barn. UNAWE er finansiert av EU.

Russo hadde tilfeldigvis kommet over et hefte om sorte hull på som Maria hadde laget mens hun var designstudent. Nå lurte han på om hun hadde lyst til å komme til UNAWEs internasjonale kontor i Leiden i Nederland for å jobbe med noen prosjekter. At Maria i mellomtiden hadde blitt astronomistudent var et tilfeldig lykketreff.

UNAWE har 54 medlemsland over hele verden. Island er medlem, men ingen av de andre nordiske landene er med. Det internasjonale kontoret lager utstyr til astronomiundervisning, og ønsker å hjelpe medlemslandene og andre til å ta materialet i bruk. 

Universet i en boks

Maria jobbet på det internasjonale kontoret i to måneder sommeren 2013 og traff en spennende og internasjonal gjeng. De ansatte på dette kontoret hadde blant annet laget aktivitetssamlingen Universe in a Box. Dette er en samling fysiske objekter i tillegg til et fyldig informasjonshefte som gir mange tips til hvordan man kan gjøre astronomi spennende og levende i for eksempel et klasserom.

Into a Black hole - forside
Forside på Marias bok for barn om sorte hull. Tekst og design: Maria Hammerstrøm.

Maria fikk være med på nye, tilsvarende prosjekter som denne universboksen.

– Gjennom å jobbe for UNAWE får jeg en perfekt blanding av mine to lidenskaper, sier Maria. – Jeg får selv utarbeide teksten til informasjonshefter og små bøker som handler om astronomi og får samtidig bestemme hvordan de skal se ut. På denne måten får jeg skape et helt produkt fra begynnelse til slutt, det er fantastisk.

Ned i et sort hull

Maria har forbedret og utvidet det opprinnelige heftet sitt om sorte hull som nå er blitt til den lille boken Into a Black Hole. Dette er en illustrert barnebok som gir et innblikk i livet til et sort hull og hvordan det går dersom du beveger deg litt for nærme.

Boken kan fritt lastes ned gratis som en PDF eller fra iTunes (til iPad). 

Earth ball aktivititetsbok - for side
The Earth Ball Activitiy Book. Tekst og design: Maria Hammerstrøm.

– UNAWE er ikke ute etter å tjene penger, de ønsker bare å spre kunnskap om og interesse for astronomi. Alt som ligger på nettsidene deres er fritt tilgjengelig, forteller Maria.

The Earth Ball Activity Book

Mens Maria var i Leiden sendte UNAWE ut 7000 oppblåsbare Jordkloder, eller Earth Balls, som de kaller dem. På ballene er det trykket et detaljert satellittbilde av Jorden. 

Sammen med ballen følger en aktivitetsbok som Maria har laget. Aktivitetsboken inneholder informasjon om Jorden og Solsystemet, årstidene og livet på Jorden. I tillegg er det mange forslag til oppgaver og spill, hvor man bruker jordklodeballen aktivt. Slik kan ballen brukes på mange måter i undervisningssituasjoner.

Observere. Det første merket i Awesome Astronomer. Tekst og design: Maria Hammerstrøm.

 

The Awesome Amateur Astronomer

Et annet prosjekt Maria utviklet var The Awesome Amateur Astronomer. Dette er en nettside som gir en innføring i astronomiske metoder for nybegynnere gjennom ti steg.

Stegene har titler som «Observere», «Måle» og «Bygge». For hvert punkt har hun skrevet forslag til aktiviteter man kan gjøre for å øve seg på de ulike ferdighetene. Hun har også samlet nyttige lenker til steder der du kan finne mer tips og hjelp.

For hvert punkt har Maria designet et merke som kan lastes ned i ulike størrelser og format og for eksempel skrives ut på papir. Hvilket barn vil ikke synes det er stas å få en egen medalje med et astronomimerke på?

The Awesome Amateur Astronomer er stedet å gå til hvis du eller noen barn du kjenner er interesserte i astronomi men ikke helt vet hvor dere skal begynne!

Nye muligheter med forskningsformidling

Marias designarbeider, både de astronomiske og andre, ligger på hjemmesiden hennes. Hun forteller at arbeidet med UNAWE har åpnet øynene hennes for forskningsformidling.

– Astronomiformidling gjennom UNAWE har åpnet en hel verden for meg. Jeg hadde ikke tenkt så mye på formidling før, men nå ser jeg at det er mange spennende muligheter i den retningen. Jeg fortsetter å holde kontakten med UNAWE gjennom blant annet å oversette deres Space Scoops for barn til norsk. Space Scoops er romnyheter for barn, men du trenger ikke å være barn for å lære mye av dem!

– Jeg håper Norge blir med i UNAWE, avslutter Maria. Med hennes smittende entusiasme for astronomiformidling og erfaring med hva UNAWE kan få til, kan vi ikke annet enn å slutte oss til dette ønsket.

 

Av Anna Kathinka Dalland Evans
Publisert 7. okt. 2013 09:16 - Sist endret 27. okt. 2017 12:54