2017

En stolt prisvinner Jan Inge Faleide (t.v.) med rektor ved UiO, Svein Stølen, etter prisutdelingen på DNVA. Foto: Carmen Gaina/CEED.
Publisert 12. okt. 2017 12:03

Professor Jan Inge Faleide, Institutt for geofag og CEED får Framkomiteens belønning for polarforskning for 2017. Prisen ble i år delt med Elin Darelius/UiB. Faleide er geolog/geofysiker og har bidratt særlig mot marin geofysikk og petroleumsforskning, men også i annen forskningsaktivitet i tilknytning til Polarområdene og norsk kontinentalsokkel forøvrig. Prisen ble tildelt på minneseminaret til Fridtjof Nansen på Vitenskapsakademiet den 10. oktober.

Stephanie Werner, Førsteamanuensis ved Institutt for geofag og Senter for Jordens utvikling og dynamikk. Foto: Privat
Publisert 5. okt. 2017 13:33

Stephanie Werner er nettopp valgt inn som nytt medlem i ESA arbeidsgruppen Solar System and Exploration Working Group (SSEWG).

Fra prisutdelingen: En stolt Henrik Svensen får Norges forskningsråd sin formidlingspris for 2017 av Thomas Evensen, kommunikasjonsdirektør i Forskningsrådet. Foto: Yngve Vogt/Apollon
Publisert 29. sep. 2017 11:02

Forskningsrådets formidlingspris for 2017 ble i går 28. sept. tildelt Henrik Svensen ved Institutt for geofag og CEED. Han belønnes for lang og trofast formidling innen vulkanisme og klimakatastofer og generelt innen det brede fagområdet geologi.

Publisert 3. aug. 2017 12:06

This week saw the conclusion the UiO International Summer School course "A Changing Arctic". The annual 6 week course is a blend of social science, law, and natural science lectures, and this year saw 13 students from a range of professional backgrounds and nationalities attend. As in previous years, CEED is heavily involved in the program; Carmen Gaina is course leader and a lecturer, course assistant is Grace Shephard, and this year's line-up included a lecture from Anne Hope Jahren

De to artiklene utforsker geologiske forhold på havbunnen. En fra Møre-bassenget, og den andre fra havbunnen utenfor Skottland. Bilde: Google Earth
Publisert 29. juni 2017 20:27

Sigurd Kjoberg og Syahreza Saidina Angkasa ble ferdige med MSc i Geosciences i 2016. Begge de to tidligere GEO-studentene har hatt tilknytning til CEED. De to er nå førsteforfattere av artikler i tidsskriftet Interpretation, artikler basert på arbeidet de gjorde i sine masteroppgaver.

Trond Helge Torsvik forsker på Jordens utvikling og dynamikk, og har avslørt flere samenhenger for Jordens historiske utvikling. Foto: Gunhild M.
Publisert 21. juni 2017 10:32

Professor Trond Helge Torsvik intervjuet av Gunhild Haugnes/titan.uio.no om hans forskning på Jordens utvikling og dynamikk, og hvorfor han ble interessert i sitt fagfelt - geofysikk.

Den smeltende isen på Antarktis og Grønland avgir mye mer vann enn fastlandsbreer har gjort. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert 21. juni 2017 09:29

Havnivået i verden stiger - og dermed øker også truslene mot livet ved kysten. Stigningen foregår nå i et mye høyere tempo enn før.

The Hawaiian-Emperor Bend:  This picture taken from a satellitte show the bend as a small pattern on the surface. Photo: Google Earth, NOAA, US, NGA; CEBCO; Landsat / Copernicus
Publisert June 15, 2017 1:11 PM

The Hawaiian-Emperor volcanic island chain in the NW Pacific Ocean is well known for its peculiar 60° bend. This bend has been heavily debated for decades. Researchers from University of Oslo, GFZ Potsdam, and Utrecht University now definitely demonstrate that to form the observed bend requires an abrupt change in the motion of the Pacific tectonic plate, while southward drift of the mantle plume that has sourced the chain since ~80 Ma is required to explain its entire 2000 km length.

DNVAs årsmøte: Professor Trond H. Torsvik får diplom og utmerkelsen Fridtjof Nansens belønning av professor Øyvind Østerud, Nansenfondet. Foto: Thomas B. Eckhoff/Det Norske Videnskaps-Akademi
Publisert 10. mai 2017 13:58

Den 3. mai avholdt Det Norske Videnskaps-Akademi sitt årsmøte. Flere priser ble utdelt ma Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, og flere ble utnevnt som nye Akademi-medlemmer. To utmerkelser gikk til CEED denne dagen.

Publisert May 3, 2017 4:21 PM

Opportunities for research in paleo- and rock magnetism at the Ivar Giæver Geomagnetic Laboratory (IGGL), University of Oslo, Norway with the Ivar Giæver Visiting Fellowship Program (fall 2017). Application deadline is June 30, 2017.

The famous Barringer meteor crater in Arizona, which was created by an impact about 50 000 years ago. Photo: Colourbox
Publisert 27. apr. 2017 12:44

Hva har Einstein og Newton med himmellegemenes bevegelser å gjøre?

Logo for fire års-jubilanten. Logo: CEED
Publisert 8. mars 2017 11:51

Senter for Jordens utvikling og dynamikk ble formelt åpnet i mars 2013, og senteret har nå i 2017 blitt hele fire SFF-år gammelt. CEED er et Senter for fremragende forskning ved UiO og ligger ved Institutt for geofag.

Mauritius: En nylig publisert studie i Nature Communications dokumenterer fragmenter av en svært gammel kontinentalskorpe under de unge, men inaktive vulkanene på øya Mauritius. Foto: Pixabay.com
Publisert 1. feb. 2017 10:32

Mauritius er best kjent som et tropisk ferieparadis i Det indiske hav, men for et forskerteam i Earth Science ledet av professor Trond H. Torsvik er den en del av et geologisk puslespill. Nå har de funnet et nytt fragment av en svært gammel kontinental-skorpe under de unge, men inaktive vulkanene på øya.

Alexander Minakov viser stolt frem Reuschmedaljen 2017 som han fikk under Vinterkonferansen i Oslo, 9-11.01.2017. Foto: Ann Mari Husås / NGF
Publisert 12. jan. 2017 20:29

Alexander Minakov ble tidligere denne uken tildelt Reuschmedaljen 2017 av Norsk Geologisk Forening for sitt viktige forskningsarbeid om kontinentalmarginer i Polhavet.