English version of this page

Farmasøytisk mikrobiologi og immunologi

Forskergruppen Farmasøytisk mikrobiologi og immunologi jobber med å forstå hvordan patogene (sykdomsfremkallende) mikroorganismer bidrar til utvikling av sykdom på molekylært nivå, og hvordan endringer og variabilitet i deres genomer (DNA, RNA) påvirker cellulære og virale prosesser, inkludert resistens mot antimikrobielle midler og potensiale for vaksineutvikling.

Mikroorganismer som studeres i Farmasøytisk mikrobiologi og immunologi inkluderer infeksiøst lakseanemi-virus (ILA virus), Francisella noatuensis, Vibrio cholerae, og bakterier i Bacillus cereus-gruppen.

Mer detaljer om forskingen finner du på de ulike forskergruppesidene

Bacterial Evolution and Disease (BadBugs) - Økstad group

Microbial pathogenesis, vaccines and antimicrobial resistance (MicroPath) - Winther-Larsen group

Virus and vaccines - Gjøen group

OMICS - Rounge group

Laboratoriet for Farmasøytisk mikrobiologi og immunologi arbeider aktivt innenfor flere av FN bærekraftsmål

Bærekraftsmål: 2: Utrydde sult 3: God helse og livskvalitet 9: Industri, innovasjon og infrastruktur 12: Ansvarlig forbruk og produksjon 14: Livet i havet 17: Samarbeid for å nå målene

Om laboratoriet

Farmasøytisk mikrobiologi og immunologi ble initiert som et satsingsområde ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet i 2008 under navnet Laboratory for Microbial Dynamics (LaMDa), og danner nå del av det nylig oppnevnte Endringsmiljøet CIME (Center for Integrative Microbiology and Evolution) ved fakultetet. Farmasøytisk mikrobiologi og immunologi er dermed nært assosiert med en rekke andre forskergrupper innen molekylær mikrobiologi ved fakultetet (danner del av mikrobiologi-nettverket MicroMatNat), og også med andre norske og internasjonale samarbeidspartnere. Forskningen er sentrert rundt de dynamiske prosesser som finner sted i mikrobielle genomer, og de cellulære prosessene som påvirkes av slike mekanismer. Vår misjon er å forstå hvordan genomdynamikk driver evolusjon og påvirker patogenisitet i mikroorganismer. Gruppen mottar forskningsstøtte gjennom Norges forskningsråd, et EU,  Marie Curie personutvekslingsprogram (IRSES), Norsk Kreftforening, samt interne bevilgninger fra Universitetet i Oslo (fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Farmasøytisk institutt og Livsvitenskapssatsningen ved Universitet i Oslo). Vårt mål er tredelt: 1) Vi ønsker å utføre førsteklasses forskning; 2) Skape et miljø hvor studenter og yngre forskere kan lære og utvikle seg til modne forskere; 3) Der hvor det er mulig, videreutvikle forskningsresultater til andvente og bærekraftige formål til nytte for samfunnet. 

Forskningsgrupper

Farmasøytisk mikrobiologi og immunologi inkluderer fire forskningsgruppeledere med  tilhørighet til Farmasøytisk institutt:

Professor Ole Andreas Løchen Økstad

Professor Hanne Cecilie Winther-Larsen

 

Professor Tor Gjøen 

Professor Trine Ballestad Rounge 

 

Les mer om Farmasøytisk mikrobiologi og immunologi på de engelske sidene.

Støttet av Forskinngsrådet

Publisert 8. nov. 2010 23:50 - Sist endret 13. sep. 2023 16:24

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere