Forskerprofiler

Publisert 30. sep. 2016 09:20

Et opphold på Stanford University på 90-tallet tente gnisten. Siden har mye handlet om innovasjon for Nils Damm Chistophersen.

Portrettbilde
Publisert 23. juni 2016 13:06

Fysiker Anne Bergsaker håper å bidra til å redde verden gjennom å finne ut hvordan man kan lagre CO2 i kritt under bakken.

person foran bygning
Publisert 26. mai 2016 17:08

Sunniva Siem har sammen med sine forskerkompanjonger kapret ideprisen! De har utviklet en mer effektiv og miljøvennlig måte å produsere astat, verden sjeldneste grunnstoff. Astat har nemlig egenskaper som kan gjøre stoffet til et viktig våpen i fremtidig kreftbehandling.

portrett
Publisert 29. apr. 2016 14:02

Trond H. Torsvik har blitt tildelt Arthur Holmes Medal & Honorary Membership på en konferanse i regi av European Geosciences Union i Wien.

Publisert 18. mars 2016 11:12

Roger Antonsen er aktuell som Aftenpostens nye matematikkspaltist og vil gjenopplive fascinasjonen for faget som mange synes er vanskelig. Antonsen nekter å godta en slik merkelapp.

Publisert 25. feb. 2016 11:02

Han trives best bak et hundespann i fint driv over kritthvite fjellvidder. Men Sverre Arne Sande liker også å holde i tømmene i Seksjon for farmasi.

Publisert 5. feb. 2016 15:04

Informatikkprofessor Kristin Braa har alltid vært en kriger. Nå er det det gode helsedatasystemer til landsbyboere i u-land som er hennes store kampsak.

Publisert 30. okt. 2015 11:27

Lena Tallaksen slapper best av når hun en solrik dag fisker eller ser utover havet fra hytta på en holme utenfor Mandal. Også på jobb handler det meste om vann og vær – men da om ferskvann og klimaendringer.

Publisert 23. sep. 2015 13:28

Matematikk var det kjedeligste han visste. Nettopp derfor begynte Andreas Austeng å studere det. I dag bruker han matematikk til å forske fram teknologi som kan redde liv og skape innovasjon i næringslivet.

Publisert 27. aug. 2015 09:49

Finn en nisje, vær tverrfaglig og skaff deg internasjonalt nettverk. Det er Nils Chr. Stenseths råd til unge forskerspirer. Selv fikk han det avgjørende rådet fra gymnaslærer Staalesen.

Publisert 25. juni 2015 12:43

Han har kranglet med biskopen, tilhørt trønderhovedstadens mest rølpete gjeng og sovet med en mannevond iguana. Nå bruker Are Raklev mye av tiden sin på å lete etter den mørke materien – under sofaen og alle andre steder.

Publisert 28. mai 2015 09:03

ERC Starting Grant, fersk leder av endringsmiljøet Pharmatox, forskeropphold på Harvard. Livet smiler til Hedvig Nordeng for tiden. Men det har ikke alltid vært slik. Det begynte med stryk i fysikk.

Publisert 24. apr. 2015 11:51

Sommerjobb på meieriet, en engasjerende lærer og en fransk pliktdate bragte Unni Olsbye inn i kjemiforskningens og naturgassens verden.

Publisert 27. mars 2015 08:34

Han hevder han er et beskjedent gudsord fra landet, som ikke tar sjanser. Men også Fred Espen Benth har vært på glattisen.

Publisert 26. feb. 2015 11:40

Året er 1988. Entusiastiske forskere har vulkanshow i en søvnig fransk landsby. En ti år gammel gutt blir hekta. I dag drømmer Olivier Galland om å løse det store mysteriet om magmaens indre liv under jordoverflaten.

Publisert 29. jan. 2015 08:50

Hun drømte om å bli veterinær, men kom ikke inn. Dyr skulle likevel raskt spille en sentral rolle i Marianne Fyhns karriere – blant annet Nobelpris-vinnende forskning.

Publisert 11. des. 2014 16:16

Tone Bratteteig følger sjelden oppskriftene slavisk. Hun vil skape ting selv - enten det er matretter, strikketøy eller utedoer. Når det gjelder IT-verktøy er hun mest opptatt av at brukerne skal like det hun utvikler for dem.

Publisert 26. nov. 2014 14:03

Røntgenblikk har han kanskje ikke, men han liker å studere molekylene i hjernen din. Patrick Riss har skapt mye på sin korte fartstid ved Kjemisk institutt hvor han eksperimenterer med kjernekjemi på høyt nivå.

Det skjer under trygge forhold. Slik har det ikke alltid vært.

Publisert 30. okt. 2014 11:13

For 400 år siden ville hun kanskje blitt brent på bålet som heks, det ble de gjerne kvinnene som kunne mye om urter og medisinplanter. Men i dag er Berit Smestad Paulsens forskningsfelt hetere enn noen gang.

Publisert 24. sep. 2014 10:51

Paul-Arne Østvær var på vei mot det helt store i skiskyting, men det er matematikken som har gitt ham mest gull og ære.

Publisert 26. aug. 2014 12:19

Som skandinaver flest tiltrekkes også Mats Carlsson av solstrålene på Kanariøyene. Men mens de fleste av oss nyter dem - innsmurt med høy faktor på stranda, sitter han i en iskald kjeller høyt til fjells og analyserer dem.

Publisert 24. juni 2014 14:18

Pest eller kolera? For paleogenetiker Barbara Bramanti ga svaret seg selv - nemlig pest.

Kanskje var det erotiske noveller fra hjemtraktene i Italia som førte fram til det spesielle yrkesvalget.

Publisert 27. mai 2014 15:01

Alex Read vokste opp i skyggen av Fermilab med far som var partikkelfysiker. Men det var en annen «pappa», læreren «Pappa Morrecci» som fikk ham til å velge fysikken.

Publisert 23. apr. 2014 09:30

Hun ble tidlig fascinert av elefanter og vulkaner og bestemte seg allerede som jentunge for å bli naturforsker. Nå har Stephanie Werner hele universet som arbeidsfelt og drømmer om å finne et nytt solsystem.