Drømmer om å avsløre hvordan jorda henger sammen

Trond H. Torsvik har blitt tildelt Arthur Holmes Medal & Honorary Membership på en konferanse i regi av European Geosciences Union i Wien.

portrett

Jorda er full av mysterier. Trond H. Torsvik tar blant annet i bruk matematikk og programmering i håp om å forstå mer av planeten vi alle lever på. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO

Dette er regnet som den høyeste utmerkelsen innenfor geologi og faste jords fysikk, det nærmeste man kan komme en Nobelpris på dette området. Torsvik er den første nordmannen som får denne prisen.

– Man må ta med seg det man kan av heder. Det er en stor ære å bli tildelt en pris som henger så høyt, sier Torsvik på telefon fra Wien rett før han skal i ilden for å holde en times foredrag om forskningen sin.

– Hva forsker du på, hva drømmer du om å oppnå?

– Jeg forsker på mye av det som prisen handler å finne ut mer om det som skjer på jordoverflaten og alt det spennende som skjer under. Det er mye vi ikke vet om hvordan jorda oppfører seg.

– Det er mantel, det er jordplater som beveger seg, varmestrømmer og mye annet som skjer som fortsatt er et stort mysterium.

Les hele saken på Titan.uio.no

Av Gunhild M. Haugnes
Publisert 29. apr. 2016 14:02