Forskningsaktuelt

• Om fysikk på Titan.uio.no 9. feb. 2016 13:12
  • stor-si Smartere strømnett med nytt materiale 5. okt. 2015 17:43

Vi bruker strøm i et forrykende tempo. Et nytt materiale til bruk i strømomformere skal gi mer fleksibilitet og mindre energitap.

• positron-akselerasjon507 Nå tar også positronene bølgen 26. aug. 2015 19:12

I fjor klarte de å få elektroner til å surfe på en bølge av plasma. Nå har forskerne også lyktes med å akselerere elektronenes antipartikkel positronet. Dermed er verden et langt skritt nærmere framtidas partikkelakseleratorer.

Arrangementer

• dehls InSAR.no: A National InSAR Deformation Mapping Service 26. apr. 2018 12:15

John Dehls is a research scientist at the Geological Survey of Norway (NGU). He has an MSc from Lakehead University (1992) and a PhD from University of Toronto (1997). His last fifteen years have been focused on radar remote sensing; specifically the use of interferometric synthetic aperture radar (InSAR) techniques for deformation monitoring. He has led the development of an operative landslide mapping and monitoring system using InSAR within NGU based upon Radarsat-2 data, and is currently leading the establishment of a national InSAR service based upon data from the Copernicus Programme's Sentinel-1 satellites.

• Jan Cornet will defend his PhD thesis 27. apr. 2018 10:15

Trial lecture: Microphysical deformation mechanisms and rheology of rock salt (10:15)

Dissertation: Analytical and numerical modeling of cavity closure in rock salt (14:15)

• alexander_jensenius Studying "nothing": complexities of human music-related micromotion 27. apr. 2018 15:15