English version of this page

Skyter forskningsrakett gjennom nordlyset

Kombinasjonen amerikanske elektronskyer og norsk nordlys gir trøbbel for navigasjon og kommunikasjon i nordområdene. Raketten ICI4 skal gi kunnskap som kan varsle romvær.

Illustrasjon: Trond Abrahamsen, Andøya Space Center

Utbrudd på sola er ikke bare opphav til nordlys: På dagsiden av jorda river sollyset løs elektroner i atmosfæren. Hele skyer av elektroner dannes og driver over nordkalotten. Elektronskyene er usynlige for øyet, men synes på radar og på hyperfølsomme nordlyskameraer.

Når det er natt her i Norge oppstår elektronskyer over Nord-Amerika. I løpet av noen få timer er elektronskyene på plass i våre områder. Elektronskyene trekkes ut av polkalotten gjennom nattnordlyset. Vakkert å se på, men forstyrrende for navigasjons- og kommunikasjons-systemer.

UiO-forskere har funnet ut at de mest alvorlige forstyrrelsene oppstår når elektronskyer og nordlys opptrer samtidig. Disse "versting"-hendelsene vil de nå undersøke nærmere gjennom målinger ombord på en rakett

Romværvarsel

—Vi ønsker å finne årsakene til forstyrrelsene, sier prosjektleder Jøran Moen. Vi trenger denne kunnskapen for å lage et system for romværvarsling.

Forstyrrelser i magnetfeltet i nordområdene er en betydelig risiko for alle som er avhengig av nøyaktig navigasjon og kontinuerlig kommunikasjon i lufta og i åpent hav.

I dag finnes det ingen teknologi som eliminerer problemet, og vi har heller ikke nok kunnskap til å kunne gi varsel av noen praktisk nytte.

Forskningsraketten ICI-4 skal bidra til å øke kunnskapen på feltet. 9. februar står raketten klar på utskytingsrampa til Andøya Space Center. Så snart fenomenet hvor elektronskyer og nordlys opptrer samtidig, og værforholdene tillater det, skal raketten fly gjennom nordlyset og gjøre målinger.

Instrument til ESA og NASA

Ett av instrumentene ombord er utviklet ved UiO og plukket ut av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA til deres romværprogram. Instrumentet brukes også ombord på noen av NASAs raketter. Det norske elektronikkfirmaet Eidel videreutvikler instrumentet til bruk i romfart.

Mer om dette kan du lese i nettsaken UiO-instrument til ESA og romindustrien.

 

Bilder, videoer og andre ressurser

Illustrasjonen brukt i saken over i høy oppløsning

Slik oppstår nordlyset, video laget i samarbeid med forskning.no:

Hvordan elektronskyene oppstår og forstyrrer GPS er forklart i denne videoen:

Fløy gjennom nordlyset - Den forrige raketten i serien, ICI-3, ble skutt fra Ny-Ålesund i 2011.

 

 

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 14. jan. 2015 19:25 - Sist endret 12. mai 2020 12:50