Fysikkens topp fem: Nr. 3. Transistoren – hjertet i moderne elektronikk

Vi lever i et digitalt samfunn. Datamaskiner er blitt en naturlig del av hverdagen vår, både i jobb og i fritid.

I 1953 kunne radioamatører kjøpe byggesett med to transistorer. En Iphone inneholder 32 milliarder transistorer (Cnet UK.) Annonse fra QST magazine 1953.

Ved hjelp av en datamaskin og Internett kan vi dra på handletur, bestille feriereiser og treffe andre mennesker uten å forlate sofakroken. Vi kan høre på musikk som vi streamer fra nettet, samtidig som vi bruker datamaskinen til å se på digitalbildene vi tok i sommerferien.

Alt denne teknologien er mulig på grunn av en liten elektrisk komponent som ble tatt i praktisk bruk på slutten av 1940-tallet - transistoren. Transistoren er kanskje en av de største oppfinnelsene i det 20. århundre!

Har du noen gang lurt på hvordan en forsterker virker? Hvordan kan signalet som blir lest fra en CD-plate med en svak laser, ende opp som flere hundre watt med lyd i høyttaleren? Og hva er det som gjør datamaskiner i stand til å foreta lange og kompliserte utregninger på bare brøkdelen av et sekund?

I begge tilfellene er det transistorer som gjør jobben. En integrert krets – sånne som er i datamaskinen, vet du – kan inneholde flere hundre millioner transistorer.

Transistorer er halvlederteknologi og en del av det vi kaller kvantefysikken. Kvantefysikken fikk sitt gjennombrudd på starten av 1900-tallet med navn som Bohr, Einstein, Schrødinger og Heisenberg i førersetet.

Litt enkelt kan vi si at halvlederteknologi er kvantefysikk i praksis. Diodelys på sykkelen, solceller på hytta og transistoren er alle eksempler på halvlederteknologi.

Blant de store gjennombruddene har vi nå kommet til tredje plass, og jeg velger gi denne til transistoren – den er en av de mest brukte oppfinnelsene i dagens samfunn.

Den er selve hjertet i nesten all moderne elektronikk. Den er kvantefysikk i praksis og har blitt en selvsagt del av våre liv uten av vi tenker over det en gang.

Neste gang du bruker en digital dings – send en varm tanke til kvantefysikken og transistoren!

Publisert 2. feb. 2012 00:00 - Sist endret 31. okt. 2012 15:23
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere