Fysikkens topp fem. Nr. 4: Relativitetsteorien og GPS

Hvis du har ett hår på hodet, er det relativt lite. Men om du har et hår i suppen er det relativt mye. Det er mye her i verden som er relativt – tjener du lite eller mye? Vel det avhenger kanskje av hvem du sammenlikner deg med.

Holdt til fjerdeplass: Albert Einsteins realitivitetsteori. Foto: Wikimedia Commons

Tid kan også være relativt – fem minutter om morgenen når du er stressa og skal nå bussen, ja det er relativt lite, men hvis det tar fem minutter å laste en side på internett eller å vente på svar i telefonkø, så er det relativt mye.

Men hva om fem minutter i seg selv ikke lenger er fem minutter? Om vi tar tiden med to synkroniserte klokker og likevel får forskjellig resultat? Da snakker vi om et stort gjennombrudd i fysikken – relativitetsteorien.

Med Einsteins relativitetsteori ble tid og rom sammenvevd. Tiden går saktere jo lenger ned i et gravitasjonsfelt du befinner deg. Det betyr at tiden går litt saktere i første etasje enn i tredje etasje.

Men tiden går også saktere når noe beveger seg raskt. Hvis jeg ser på en GPS-satellitt som passerer raskt over meg, vil klokken på GPS-satellitten gå litt saktere enn min egen klokke som er i ro på jorda. Men jeg er jo lenger nede i tyngdefeltet, så klokken min går litt saktere på grunn av dette. Alt dette tar GPS-systemet hensyn til.

GPS anvender relativitetsteorien, og GPS redder liv hver dag. Etter store jordskjelv blir GPS brukt til å lage kart over katastrofeområdene og til å finne fram til mennesker i nød. GPS blir også brukt til å overvåke transportsystemer som for eksempel å hindre fly eller tog i å kollidere.

I bilen hjelper GPS’en deg til å finne fram når du skal til nye steder, og i lomma di ligger kanskje mobiltelefonen og hjelper deg med å finne veien hjem fra julebordet? De fleste av oss går faktisk med litt relativitetsteori i lomma!

Relativitetsteorien er et gjennombrudd i fysikkhistorien både gjennom gjennom GPS-teknologien, men også gjennom hvordan vi forstår tid og rom. Relativitetsteorien har endret vår måte å forstå verden på. At rommet omkring massive gjenstander krummer seg, og at i svarte hull krummer det så mye at det lukker seg helt – ja det er i grunnen nesten ikke til å forstå. Og at når tyngdefeltet blir så sterkt da stanser tiden opp… Det er veldig fascinerende! Fjerde plass går til relativitetsteorien!

Publisert 26. jan. 2012 00:00 - Sist endret 2. feb. 2012 08:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere