Møte med en fabelaktig forsker

—Det første Obama sa var "Forklar Higgsbosonet for meg!" Fabiola Gianotti er en av verdens mest ettertraktede forskere, og nyutnevnt æresdoktor ved UiO.

Fabiola Gianotti på Universitetsplassen i Oslo. Foto: Hilde Lynnebakken

For fysikere er Fabiola Gianotti superstjerne. Hun er en av svært få kvinner som har vært på kortlista til Time magazines Årets person. Hun sitter i Ban Ki-Moons vitenskapsråd. Hun er blitt "hjemme hos"-intervjuet i Financial Times.

Hun har en av hovedrollene i den kritikerroste dokumentarfilmen om jakten på Higgs-bosonet, Particle fever. Og hun er intervjuet og omtalt av de fleste store medier i verden - i The Guardian, CNN, og New York Times.

Denne septemberdagen lander hun i Oslo for å hedres som æresdoktor ved universitetet. På vei for å møte henne på Grand hotell er det ikke fritt for at jeg er litt nervøs. For hvordan er hun egentlig? Kanskje hun har kjendisnykker?

Jeg har visst ingenting å frykte. Fabiola Gianotti viser seg å være en fantastisk hyggelig dame, fullstendig fri for nykker og ikke det minste nerdete.

Hun er interessert i langt mer enn fysikk, og før vi har rukket å krysse Karl Johan har vi vært innom både Ibsen, Munch og Grieg.

—Men da kan jeg visst ikke navnet på flere kjente nordmenn! erklærer hun.

Hvordan ble hun en så ettertraktet forsker? Ikke bare var hun leder (eller "talsperson", som det heter i de kretser) for Atlas-eksperimentet ved Cern da Higgsbosonet ble funnet, Fabiola Gianotti er talefør, vittig, hun er kvinne i et mannsdominert miljø. Akkurat en sånn person som blir medieyndling. Og talsperson for 3000 fysikere i et av verdens største forskningsprosjekter.

Hvordan ble livet etter at du gikk av som talsperson i fjor?

—Jeg hadde håpet å få en lang ferie, men slik gikk det ikke - det har vært travelt siden, sier hun, uten snev av beklagelse i stemmen. —Mens jeg var talsperson måtte jeg utsette mange arbeidsoppgaver, som å forelese i USA, for eksempel. Så den slags må jeg gjøre nå.

Lillian Smestad og Fabiola GianottiFabiola Gianotti er forbilde og rollemodell for fysikerjenter verden over. Her med Lillian Smestad, som tok doktorgrad på Higgsbosonet ved UiO.

 

På spørsmål om hvordan det var å bli kjendis over natta, svarer hun:

—Først ble jeg overrasket og flau, men så innså jeg at det er bra at media interesserer seg for andre ting enn krig og sport. Bildet av meg er noen ganger et symbol på vitenskap, innser Gianotti.

En spesiell middag i Roma

Jeg har lest at du ble fløyet til Roma for å spise middag med Obama. Hvordan var det?

—Så du har lest om det, ja? Jeg vet ikke hvordan det kom ut, jeg trodde det skulle være konfidensielt, men det havnet altså i New York Times!

Jeg trodde det var broren min som tulleringte da jeg fikk spørsmål om jeg "ville spise middag med Obama i Roma i kveld". Men etterhvert fant jeg jo ut at det var ekte, og dro til Roma. Vi var vel 6 til bords, så det var en opplevelse! forteller Gianotti.

Ifølge Politico ba Obama om å få spise middag med "interessante italienere." De inviterte gjestene var arkitekten Renzo Piano, han som tegnet Astrup Fearnley-muséet på Tjuvholmen og John Elkann, sjef for Fiat og eier av Juventus, i tillegg til Fabiola Gianotti.

—Jeg var av en eller annen grunn plukket ut til å representere vitenskapen, sier Gianotti, og fortsetter: —Det første Obama sa var "Forklar Higgsbosonet for meg!" BICEP2-resultatene hadde nettopp kommet, så han var også interessert i det.

Jeg benyttet sjansen til å understreke betydningen av grunnforskning. Ellers snakket vi mye om sammenhengen mellom kunst og vitenskap, forteller hun.

Og det er et tema Fabiola Gianotti er opptatt av. I tillegg til fysikkutdannelsen har hun studert filosofi og klassiske språk, og hun er utdannet pianist fra konservatoriet i Milano.

I universitetets aula, hvor seremonien der æresdoktorene blir hedret skal foregå, noterer hun seg flygelet. Får hun lyst til å spille? —Kanskje neste gang, fleiper hun.

Gianotti i aulaenGianotti mottar æresbevisningene fra rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen.

 

For hun spiller fremdeles piano, selv om hun får mindre tid til det enn hun skulle ønske. Ja, har hun egentlig fritid?

—Å, ja, jeg forsøker å ha tid for meg selv. Jeg tror det er viktig for alle å gjøre andre ting enn å jobbe! Jeg bruker tid med familien, så klart, spiller litt piano, prøver å få med meg noen konserter.

Ellers liker jeg å løpe. Eller, jeg LIKER ikke å løpe, det er ganske kjedelig. Men jeg føler meg bra etterpå, og så er det bra for helsa mi.

Jeg har gjort litt yoga, også. Det vil jeg gjøre mer av, for jeg liker veldig godt hva det gjør med meg - får meg til å bli rolig og avslappet.

Kaffefundamentalist

—Hvilken kaffe vil du ha?

Det er morgen på Blindern, Fabiola Gianotti står i kø ved kaffebaren i Helga Engs hus, hvor hun skal holde foredrag. Hun tar en kikk på klokka, og legger til:

—Det er før 11, så da kan du få cappuccino, hvis du vil!

Fabiola Gianotti er italiener, hun tuller ikke med kaffe. Under foredraget senere gjentar hun: Ingen cappuccino etter klokka 11 - det er forbudt!

CERNs budsjett regner hun også i kaffe: Hun har regnet ut at det koster oss én cappuccino per européer i året.

Gianotti holder foredrag Gianotti holder foredraget "The Higgs boson and our life". I 2012 sjokkerte hun med å annonsere Higgsfunnet med skrifttypen Comic Sans. Siden er dette blitt ett av hennes varemerker.

 

I foredraget forteller hun om hvordan LHC kan gjenskape forholdene i universet 10-11 sekund etter big bang og om hvordan forskerne fant Higgspartikkelen.

—Og spør du hvordan Higgsbosonet kan endre livet vårt er svaret mitt: Det har det allerede! Teknologi utviklet av CERN på veien mot Higgsfunnet har gitt oss web, medisinsk utstyr og en rekke andre oppfinnelser.

Fra våren 2015 starter LHC opp igjen med doblet energi.

—Når får vi nye oppdagelser, se ny fysikk med LHC?

—Det kommer an på hva naturen har i ermet for oss. Hvis det finnes veldig lette supersymmetriske partikler (en mulig forklaring på den mørke materien) kan vi se resultater allerede sommeren 2015. Hvis ikke kan det ta mange år, avslutter Fabiola Gianotti.

 

 

 

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 29. sep. 2014 01:00 - Sist endret 29. okt. 2018 11:33