Aktuelle forskningssaker

Lars Riber med en prøve av grunnfjellet under Utsirahøyden. Forskning på dette feltet kan føre til at man får opp mer olje fra enkeltbrønner og mer kunnskap om fortidens klima og planteliv, samt gi tryggere tunnel-planlegging. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO
Publisert 7. feb. 2017 12:22

Forskning på forvitret grunnfjell i Nordsjøen kan gi bedre utnyttelse av oljefeltene og ny kunnskap om fortidas klima.

Mauritius: En nylig publisert studie i Nature Communications dokumenterer fragmenter av en svært gammel kontinentalskorpe under de unge, men inaktive vulkanene på øya Mauritius. Foto: Pixabay.com
Publisert 1. feb. 2017 09:25

Mauritius er best kjent som et tropisk ferieparadis i Det indiske hav, men for et forskerteam i Earth Science ledet av professor Trond H. Torsvik er den en del av et geologisk puslespill. Nå har de funnet et nytt fragment av en svært gammel kontinental-skorpe under de unge, men inaktive vulkanene på øya.

Kronebreen; Svalbard: Leiren er klargjort for feltarbeid august 2016 for å kalibrere passive seismiske og akustiske instrumenter som måler bevegelsene i isbreen. Foto: Christopher Nuth
Publisert 26. jan. 2017 15:35

En tverrfaglig tilnærming der forskerne kombinerer både seismiske data og satellitt observasjonar gir underlag til å estimere brekalvinger over lengre tid. Dette gir innsikt i prosessene som styrer breenes massetap til havet. Slike tverrfaglige tilnærminger kan være verdifulle i klimaforskning.

Professor Elisabeth Alve og studentene hennes har sittet mange timer bøyd over mikroskopet for å artsbestemme de små dyrene som forteller om miljøtilstanden både i dag og i tidligere tider. Foto: Bjarne Røsjø
Publisert 24. jan. 2017 09:31

Øygruppen Steilene i Indre Oslofjord er et populært friluftsområde med gressletter, sandstrand og kulturminner. Men på bunnen av vannbassenget mellom øyene kommer det til å være dødt og livløst i lang tid framover.

Både glupe hoder og avansert teknologi trengs for å spå fremtidens vær og klima, konstaterer professor Joseph Henry Lacasce. Ved Meteorologisk institutt på Blindern står instrumenter som måler blant annet fuktighet og nedbørsmengde. Foto: Inger Kristine Volden/UiO
Publisert 18. jan. 2017 15:38

Det nye bachelorprogrammet Geofysikk og klima fra Institutt for geofag vil gi studentene en geofaglig grunnpakke ulik noen annen klimautdanning i Norge.

Stakene på toppen av Austfonna brukes for massebalansemålinger og må tåle mye rimdannelser i løpet av vinteren. (Foto: Thorben Dunse, UiO)
Publisert 2. des. 2016 16:14

Sommertemperaturene i Arktis stiger, og isbreene på Svalbard smelter stadig fortere. Et japansk-norsk samarbeid mellom forskere og studenter jobber med klimaendringene.

Publisert 1. nov. 2016 14:38

Fredag er det kick-off for det nye store forskningssenteret NCCS (Norwegian CCS Research Centre), som handler om å utvikle bedre CO2-håndtering. UiO, SINTEF og NTNU er de sentrale partnerne i prosjektet.

Soloppgang over Jorden sett fra verdensrommet. Metan er en ekstremt effektiv drivhusgass som forårsaker at solenergi varmer opp atmosfæren. Illustrasjon: colourbox.no
Publisert 14. okt. 2016 13:10

For 56 millioner år siden endret klimaet på jorden seg raskt og temperaturen økte minst 5 grader. Forskerne er nå nærmere å forstå klimaendringene som kalles PETM, og hvorfor de varte i over 150 000 år. Svaret kan være utbrudd av metangass fra kratere offshore Norge.

Anne Hope Jahren elsker trær. Hun synes vi bør respektere dem mer. De har slitt hardt for å bli til. Her ved et av trærne foran hennes nye arbeidsplass på UiO. Foto: Gunhild M. Haugnes
Publisert 10. okt. 2016 16:15

Hun er en prisvinnende forsker innen plantegeologi, bestselger-forfatter med boka "Lab-Girl" og kåret av Time Magazine til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker. Nå skal Anne Hope Jahren bygge opp en helt ny lab ved CEED/UiO.

Dette er verdens vakreste bergart, ifølge Hans Jørgen Kjøll. Eklogitt er en høytrykksbergart som blir dannet i bunnen av store fjellkjeder, og den finnes i Norge! Foto: Wikimedia Commons
Publisert 2. aug. 2016 16:07

Lurer du på hvilke bergarter som er de fem vakreste i verden? Stipendiat Hans Jørgen Kjøll ved Institutt for geofag og Senter for Jordens utvikling og dynamikk presenterer her sine fem favoritter.