English version of this page

Forskergrupper

Forkastninger i sandstein, Hopeman, Skottland. Foto: Anita Torabi, UiO.

Jordas struktur, historie og forandringer gjennom tidene er arkivert i berggrunnen vår.

 Foldete sandsteiner på Orknøyene, Skottland. Foto: L. E. Augland

Hva kjennetegner den faste jords utvikling, og hvordan har mantel- og skorpeprosesser vært med på å forme planeten vår slik den er i dag? 

NCCS-feltarbeid, Oman. Foto: Ivar Midtkandal

Lagring av CO2 i egnede geologiske formasjoner i undergrunnen kan bli viktig for å redusere CO2-gass i atmosfæren. 

Poleward-drift trajektorier ved kysten utenfor Nord-Norge. Figur: Inga Koszalka, UiO

Fysisk oseanografi vedrører observasjoner og dynamikken i havet. Forskningsgruppen fokuserer på dynamikken i strømninger på stor skala, slik som Golfstrømmen, den termohaline sirkulasjonen og sirkulasjonen i polare områder. Forskergruppen jobber også med turbulent blanding, som er aktuelt for bl.a. spredning at plast i havet.

Isbreers flythastighet

► Målinger av en Jord i endring

For å bedre overvåke og forstå jordsystemprosesser og deres innvirkning på menneskelige og naturlige systemer, spiller fjernmåling og analyse av geografisk informasjon en stadig viktigere rolle. Fjernmåling og geoinformatikk er innflytelsesrike og allsidige teknikker for mange områder og applikasjoner i samfunnet. Ved UiO utvikler vi metoder og applikasjoner for fjernmåling og geomatikk i grensesnittet mellom naturvitenskap, teknologi, informatikk og samfunnsrelevante applikasjoner.

Foto av en forgrenet breelv i Denali, Alaska. Foto: K. S. Lilleøren

Geomorfologi er læren om landformer og prosessene som danner dem. Geomorfologer forsker på hvorfor landskap ser ut som de gjør, både med tanke på å forstå utviklingen til landformene i fortid og nåtid og for å kunne forutsi fremtidige endringer (herunder natur- og geofarer). Dette gjøres ved en kombinasjon av feltobservasjoner, felteksperimenter og numerisk modellering.

Foto: Et fjellvann får tilsig av vann fra snøsmelting om sommeren. Landskap fra vest i Norge,  Vestlandet. Foto: G.K. Tjoflot

Hydrologi er læren om vannets forekomst og bevegelse over, på og i landjorda, inkludert strømning i bekker og elver. Hydrologisk kunnskap er av stor betydning både når det gjelder vern og utnyttelse av våre ferskvannsressurser.

Foto: EarthFlows – Interface Dynamics in Geophysical Flows, foto av en isbre.

Geofysiske strømningsprosesser inkluderer strømning av gasser, væsker og viskøse faste stoffer i geosfæren, hydrosfæren, kryosfæren (snø, is) og atmosfæren. I denne tverrfaglige forskergruppen undersøkes dynamikken av grenseflatene mellom det som strømmer og mediet(ene) strømningen foregår på eller i. Et mål med EarthFlows er å gi økt forståelse av prosessene som former den komplekse overflaten som skiller den faste jord fra jordens ulike fluider.

Bildet kan inneholde: himmel, bil, atmosfære, bygning, skyskraper.

Klima og effektene av klimaendringer er en av de største utfordringene vi står ovenfor i vår tid. Det er derfor et omfattende forskningsområde som går på tvers av de tradisjonelle geofaglige disipliner.

Isblokker på flatt landskap, Svalbard. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kryosfæren inkluderer alt frossent vann på Jordens overflate, områder der snø, is og permafrost påvirker landskapet og prosesser som forekommer i dette landskapet. Vi finner store mengder vann bundet opp i isbreer og is i Arktis og Antarktis, men det finnes også i permafrost og mindre isbreer over hele verden.

Land-ATmosphere Interactions in Cold Environments - LATICE: Foto: nrs_faabergstolgrandane

Betydningen av vekselvirkninger mellom Atmosfære - Biosfære - Kryosfære - Hydrosfære i et klima i endring.

Forskergruppen LATICE har fokus på terrestriske utvekslingsprosesser innen jordsystemforskning (Earth System Sciences), og representerer et bredt tverrfaglig samarbeid innen forskning og undervisning.

Lynnedslag over Oslo. Foto: NRS, UiO

En fellesnevner for flere av forskningsaktivitetene i gruppen er kvantitative beregninger av prosesser i atmosfære og hav ved hjelp av teoretiske og numeriske modeller.

Inspeksjon av en sedimentkjerne på universitetets fartøy F/F Trygve Braarud i indre Oslofjord. Foto: Silvia Hess

Utnyttelse av naturressurser, produksjon og forbruk av varer fører ofte til forurensing og negativ påvirkning av miljøet. Vi jobber for å forstå hvordan forurensinger blir transportert og spredt i miljøet, og hvordan de påvirker økosystemer.