English version of this page

Om forskningen

Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo er Norges ledende geofaglige institutt når det gjelder forskning.

Instituttet har så langt blitt tildelt tre Sentre for fremragende forskning (SFF), har deltatt som partner i to Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME), og er partner i et Senter for fremragende utdanning (SFU). Siden 2003 har vi i alt hatt åtte ERC-forskningsprosjekter. Den eksternfinansierte forskningen ved instituttet bidrar med omtrent halvparten av instituttets økonomi, med finansiering hovedsakelig fra Norges forskningsråd (NFR) og EU, men også fra industrien og offentlige institusjoner. 

Forskningen ved Institutt for geofag favner bredt, og dekker studier fra jordens indre via klima og miljø til planeter. Datainnsamlingen er basert på feltarbeid, et bredt spekter eksperimentelle og analytiske laboratorier inklusive et omfattende dronelaboratorium, numerisk modellering og fjernanalyse. Forskningsprosjektene er alle en del av et ustrakt internasjonalt samarbeid. 

Organiseringen av forskningen

Forskningen ved Institutt for geofag er organisert i seks fagseksjoner, som organiserer de vitenskapelig ansatte i ulike fagretninger innen geofagene. Men vår forskning foregår også i stor grad på tvers av disse i mer eller mindre formelle forskergrupper, prosjekter og ved ustrakt samarbeid i sentre.

Forskningssentre og satsninger

Foto av måling av isbreen Engabreen. Foto: Pierre-Marie Lefeuvre

Flere av gruppene/ prosjektene/ sentrene ved instituttet demonstrerer den tverrfaglige karakteren vår forskning følger, og viser også våre satsninger framover. For tiden huser vi eller deltar i flere sentre, satsninger og samarbeid ved Universitetet i Oslo, alle i tett samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer. Vi vil fremheve disse forskningsmiljøene/ prosjektene/ sentrene:

Senter for fremragende forskning (SFF)

Senter for miljøvennlig energi (FME)

Store nasjonale prosjekt og ToppForsk (NFR)

Endringsmiljøer ved MN-fakultetet

Tverrfaglige sentre ved MN-fakultetet

Sentre for fremragende utdanning (SFU)

Andre samarbeid, tidligere samarbeid og sentre

EU-støttet forskning (ERC)

ERC Advanced Grants:

Logo: ERC

ERC Consolidator Grants:

  • STate-dEPendent Cloud feedbacks: enHANcing understanding and assessing Global Effects (STEP-CHANGE)
  • Untangling Ediacaran Paleomagnetism to Contextualize Immense Global Change (EPIC)

ERC Starting Grants:  

Infrastruktur og laboratorier

For å understøtte forskning og utdanning har instituttet forskningslaboratorier og annen infrastruktur. Instituttet huser flere nasjonale laboratoriesatsninger, for tiden er dette: