Klaus Høiland fikk Bonnevieprisen

Fredag 4. november fikk Klaus Høiland Bonnevieprisen for sin livslange innsats for å formidle forskning.

Klaus Høiland får Bonnevieprisen

Foto: Elina Melteig

Under Norsk Biologforenings årlige konferanse, denne gangen i samarbeid med Sabima, ble Bonnevieprisen delt ut. Det er 6. gangen prisen deles ut, og kriteriet er ifølge foreningens nettsider at prisen gis til "... en person, en organisasjon, en informasjonskanal eller et spesielt initiativ, som på en særdeles fordelaktig måte har fremhevet biologifaget i norsk offentlighet eller i norsk skole".

Prisen består av et kunstverk og et æresmedlemskap i Norsk Biologforening.

Komiteen som deler ut prisen sa følgende om årets vinner:

Få biologer har mer personlighet enn årets vinner av Bonnevieprisen.

Vi snakker om en mann som står ut i de fleste sammenhenger  rett og slett gjennom sin blotte tilstedeværelse. Hvilket er bemerkelsesverdig – hans personlige beskjedenhet tatt i betraktning.

Et av priskomiteens medlemmer husker ham fra 1970-tallet. Biologi var superpopulært. Alle ville bli biolog, det var hundrevis av studenter, og på labér og ekskursjoner, store mengder hjelpelærere. Vår kilde husker ikke så mange av dem – bortsett fra én. Ivrig og stappfull av kunnskap – for den unge, og dedikerte student – senere komitemedlem – såpass stappfull at han begynte å betrakte årets prisvinner som et omvandrende bibliotek.

I tillegg var han svært hjelpsom. Og vennlig. Imøtekommende. Og litt beskjeden.

Likevel er han den ene som blir husket. Det kalles personlighet. Det er noe man bare har.

En professor skal rekke mye i sin hverdag: gå i møter, skrive søknader, ha oversikt over økonomien, jobbe på lab og i felt, undervise, og forske. Helst skal de også formidle, men det er lett å velge bort når oppgavene står i kø. Klaus Høiland er likevel en av dem som har tatt seg tid til dette. Han sier alltid ja når han blir spurt om å holde et foredrag. Han blogger og skriver bøker som han selv illustrerer. Hans siste påfunn er å bli skuespiller! I høst dukket han opp i skuespillet om Christen Smith.

Det er liten tvil om at dette var fortjent!

Gratulerer med prisen Klaus!

Av Elina Melteig
Publisert 8. nov. 2016 11:04 - Sist endret 9. nov. 2016 08:50