print logo

Eddiksyrebakterier

Eddiksyrebakterier - Syretolerante Gram-negative aerobe purpurbakterier (Acetobacter og Gluconobacter) som omdanner etanol til eddiksyre. Utgangsmaterialet er vanligvis etanol i vin eller eplesider hvor Pseudomonas-arter først har omsatt noe av sukkeret. Eddiksyrebakteriene skiller seg fra mange andre aerobe organismer ved ikke å oksidere energikilden fullstendig til CO2 og vann. Når eddiksyrebakteriene får etanol som elektronkilde oksideres denne bare til eddiksyre som hoper seg opp og bakteriene er relativt syretolerante og blir ikke drept av syren de produserer. Eddiksyrebakteriene kan også utføre fullstendig oksidasjon av sukker og alkoholer, bl.a. kan sorbitol oksideres til sorbose som brukes som utgangspunkt for kjemisk syntese av vitamin C (askorbinsyre). Noen eddiksyrebakterier kan også lage cellulose som et matriks på utsiden av celleveggen

 
Publisert 4. feb. 2011 10:15