Glaukofytter

Glaukofytter (l. glaucus - blågrønn, grågrønn; gr. phyton - plante) - Glaucophyta. Glaucocystophyta. Encellete eukaryote organismer i ferskvann og fuktige terrestre områder. Glaukoytter inneholder vesikler med blågrønnbakterier (cyanobakterier) som endosymbionter. Endosymbiontene danner spesielle plastider kalt cyaneller. Cyanellene kan være eksempel på et stadium i utviklingen av kloroplaster.

Cyanellene (muroplaster) er omgitt av en vegg med plastidoglykan mellom organelleveggen og stroma med rubikso. Inneholder klorofyll a og fykobiliner (allofykocyanin og C-fykocyanin) med lyshøstende pigmenter organisert i fykobilisomer.

Glaykofytter består av retten arter er fordelt på fem slekter (Glaucocystis, Cyanophora, Peliaina, Gloeochaete og Cyanoptyche). Galuykofytter danner en av linjene i supergruppen Archaeplastida (gr. archae – gammel) sammen med rødalger(Rhodophyta / Rhodoplantae) og viridiplanter med grønnalger og landplanter (Viridiplantae / Chloroplastida) det vil si grønnfargete planter.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:22 - Sist endret 3. juni 2023 16:31