Polyacetylener

Bioaktive organiske stoffer som er satt sammen av flere grupper med acetylen, (C2H2)n, også kalt polyyner, med alternerende karbon enkeltbindinger og trippelbindinger (polyynder).  Falcarindiol er et polyacetylen med kjemiske likhetstrekk med falcarinol i skjermplantefamilien (Apiaceae) og bergflettefamilien (Araliaceae). Mange polyyner er giftige for bakterier, sopp, fisk og pattedyr.

Gulrot, sellerirot, dill og kruspersille i skjermplantefamilien inneholder alifatiske C17-acetylener e.g. falcarinol, falcarindiol og falcarindiol-3-acetat.  Falcarindiol kan gi bitter smak på gulrot. Noen polyacetylener er neurotoksiske, fototoksiske og kan gi allergireaksjoner på huden. Den betennelsesdempende effekten og reduksjon i aggregering av blodplater grunnet polyacetylener kan gi positive helseeffekter. Siden stoffene er toksiske for bakterier og sopp kan slike antimikrobielle stoffer redusere råte i rotstokken hos toårige matplanter som gulrot, selleri.

Andre eksempler på polyacetylener fra planter er cicutoksin fra selsnepe (Cicuta virosa) , fiskegiften ichtyothereol fra arter i slekten Ichthyothere  som vokser i S-Amerika, samt oenanthotoksin fra slekten Oenanthe.

Lars P. Christensen, L P & Brandt K: Bioactive polyacetylenes in food plants of the Apiaceae family:Occurrence, bioactivity and analysis. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis 41 (2006) 683–693

Tilbake til hovedside

Publisert 18. des. 2017 12:14 - Sist endret 8. okt. 2019 18:05