Idéfestivalen 2011: Digitalisering

Lørdag 17. september er det igjen idéfestival på Blindern. Denne gangen handler det om digitalisering, og festivalen byr på politikk, matematikk og framtidsvyer. Ikke minst blir det digital moro på et digitalt sirkus for hele familien (fra 10-85 år). Her kan du blant annet møte en ekte menneskerobot.

Idéfestivalen om digitalisering ligger an til å bli en spektakulær og enestående begivenhet, både for barn og voksne, så ta turen til Frederikkeplassen på lørdag!

Dette kommer i det digitale sirkuset:

• Menneskeroboten Geminoid-DK er en ultra-realistisk androide som ser ut nøyaktig som sin skaper, Henrik Scharfe, fra Aalborg Universitet i Danmark.
  • 3D-skanning og 3D-utskrift av ditt eget hode: Representanter fra dForm ved Kunsthøgskolen i Oslo skanner ditt hode med en 3D-skanner. Alle får med seg en CD med en 3D-modell og kan få en miniatyrversjon tilsendt i posten. NB! Begrenset med hoder som kan skannes.
  • Pac-Man IRL (In Real Life): Spill en robotversjon av det klassiske spillet Pac-Man med fjernstyring på en stor (4x5 meter) bane. Klarer du å rømme fra spøkelsene?
  • Digital skattejakt med mobilen: Vær med og jakt på UiO-skattene med din egen mobiltelefon. Vi har laget et spill både for Android og iPhone spesielt for Idéfestivalen. Passer for både vokse og barn!
  • Digital hage: Vi digitaliserer et drivhus, kobler sensorer til plantene og bruker datamaskiner for å måle og rapportere fuktighet og temperatur. Kanskje dette er fremtidens drivhus?
  • Dance Jockey - musikkperformance: Opplev en forestilling hvor bevegelser blir til lyd. Dette er et forskningsprosjekt hvor en danser får sensorer festet på kroppen og bevegelsene forvandles til lyd på direkten.
  • Bevegelseslaboratorium: I bevegelseslaboratoriet kan du prøve SoundSaber (Lydsabelen) og styre lyd med dine egne bevegelser. Posisjonen til sabelen måles av avanserte infrarøde kameraer, og sabelens hastighet og posisjon brukes til å kontrollere en synthesizer.
  • Kom og spill luftpiano: Her kan du kontrollere et ordentlig, analogt piano ved bare å bevege deg. Datamaskinen gjør dine bevegelser om til pianolyd ved hjelp av XBox Kinect. Kom og spill luftpiano!
  • Musikkbordet Loopy Tangible: Prøv deg som DJ og mix din egen musikk med Loopy Tangible som er laget av informatikkstudenter; bordet har seksten kontrollere, som hver styrer sin del av musikkloopen. 2x2x2 meter LED-kube Sekstifire lyspunkter som til sammen danner mønstre og bevegelser. Står du for nærme, er det kaos, men på rett avstand er det kunst.
  • Ifi-blimpen - en autonom luftskip-robot En robot, med ultralydsensorer, som flyr, justerer høyde og posisjon automatisk, måler avstand til vegger og som har kompass som forteller den hvilken kurs den er på.
  • Music Impro App - med mobilen som musikkinstrument: Et studentprosjekt som ønsker å inspirere til samskaping av musikk gjennom bruk av bevegelse. Prøv med din egen Android-telefon!
  • Tandbergs Interaktive Fußballbord: Et modifisert Fußballbord med sensorer, tale, kamera, RFID, Arduino, automatisk utregning av poengsummer, måling av ballens hastighet ved scoring og automatisk kommentering.
  • Google Liquid Galaxy: Naviger i en modell av jordkloden ved hjelp av en rekke store skjermer som alle er synkronisert til å vise Google Earth. Alt fra Himalaya til din egen gate.
  • ArduCopter: droner med kameraer En demonstrasjon av et hjemmelaget dronehelikopter med overvåkningsmuligheter. Her kan du selv forsøke å være pilot.
  • Overvåkning av Blindern: Ansiktsgjenkjenning via videokameraer: kom og opplev selv hvordan det er å bli overvåket og hvordan det blir når du kan identifiseres via videokameraer. Ansikts- og objektgjenkjenning Eksperimenter og demonstrasjoner av hvordan datamaskiner kan læres opp til å kjenne igjen forskjellige objekter.
  • Euphoria: Visuell Synthesizer - undergrunnsprogramvare fra VJFX.com Video fra kameraer, XBox Kinect og sanntidsgenerert grafikk blir synkronisert og manipulert av musikk, lyd, datastrømmer og interaktivitet.
  • Smarte sjongleringsballer med visuell forsterkning: En demonstrasjon av sjongleringsballer med datamaskiner inne i seg som tenker, snakker sammen ved hjelp av radio, lyser i forskjellige farger og som forstår hva som skjer med dem.
  • Roboter som kan bygges på under fem timer: Robotbåter (ro-båter) og tohjulinger med kollisjonsdeteksjon, roboter som du kan kontrollere over internett, samt verdens mest ubrukelige robot: roboten som slår seg selv av.
  • Hjelp Idéfestivalens babyroboter med å komme til Blindern: I forbindelse med Idéfestivalen slipper vi løs noen babyroboter i Oslos gater og håper på at de får den hjelpen de trenger med å komme seg til Blindern i tide.
  • Finn din digitale stil: Svar på spørsmål og finn din profil (f.eks. mobilsurfer eller Facebook-flørter).

Digitalt barneuniversitet:

• EggBot: en robot som kan tegne på egg!
  • Skratch: programmeringskurs for barn!
  • Quiz-maskinen: spørrelek om digitalisering!
  • Spill Pong med hendene!
  • Lag din egen robotmusikk!
  • Digital fortelling: Finnes det en digital verden?
  • Robotdans: lær deg Popping!

Publisert 15. sep. 2011 08:03 - Sist endret 22. okt. 2014 11:00