Filrettigheter på Mac

Om du bruker Mac OS X og ønsker å sjekke hvilke rettigheter du har på ditt hjemmeområde på UiO (eller forsåvidt annet nettverksmontert område) så kan dette gjøres rimelig enkelt med et program som heter Cyberduck.

Cyberduck finnes tilgjengelig i Managed Software Center (som ligger i Applications/Utilities på en UiO installert Mac) for nedlasting og installasjon om det ikke allerede er installert. Man trenger da ikke administrative rettigheter for å gjøre det. Cyberduck kan også lastes ned fra https://cyberduck.io

Slik ser ikonet til Cyberduck ut. Du finner den normalt i Applikasjonsmappen, men den kan kjøres fra nesten hvor som helst.

1. Først må du installere Cyberduck om du ikke allerede har det installert.

2. Koble til hjemmeområdet ditt, følg gjerne bruksanvisningen til USIT, http://www.uio.no/tjenester/it/nett/utenfra/hjemmeomrade/mac/ (det er egentlig så enkelt som å koble opp mot linux.ifi.uio.no med sftp protokollen og angi sitt UiO brukernavn).

Oppkobling av hjemmeområde på IfI

3. For å se eierskap må du slå på visning av disse. Dette fikser du enkelt i visningsalternativ.

Slå på visning av filrettigheter

4. Om du da kikker på en mappe som f.eks. vist på bildet her så ser du rettighetene for eierskap lengst til høyre.

Endre rettigheter

Hvis du ser rettigheter du vil endre så kan du klikke på en fil, velge vis info også under rettigheter endre disse.

Endre filrettigheter.

Endre rettigheter automatisk ved overføring

Hvis du ønsker andre rettigheter påført filer og kataloger automatisk ved overføring kan du gjøre dette i Cyberduck sine instillinger.

Dette er antagligvis mest aktuelt om du kopierer filer over til et fellesområde der flere skal ha tilgang.

Automatisk endring av rettigheter ved overføring.

Av Thomas Hansen
Publisert 26. mai 2015 15:41 - Sist endret 17. nov. 2016 12:07