print logo

Konkurrerer om å lage verdens tyngste grunnstoff

Alle tunge grunnstoffer er skapt i gigantiske supernovaeksplosjoner. Nå duellerer forskere om å lage verden tyngste grunnstoff i et laboratorium. Produksjonsmengde: Mindre enn ett atom i måneden. Levetid: Noen beskjedne mikrosekunder.

Foto: Yngve Vogt

Tekst: Yngve Vogt

Alle grunnstoffer som er tyngre enn jern, er dannet i supernovaer. En supernova er en gigantisk stjerneeksplosjon med enorme mengder energi. Energien i sola er så lav at den bare kan danne lette grunnstoffer.

I høst duellerer to internasjonale forskerlag om hvem som klarer å lage universets tyngste grunnstoff i et laboratorium.

Supertunge grunnstoffer er dem med atomnummer over 104. Nummeret står for antall protoner i atomkjernen. For noen år siden klarte forskere å lage grunnstoff 118. Nå står grunnstoffene 119 og 120 for tur.

Jon Petter Omtvedt, professor i kjernekjemi ved Universitetet i Oslo, er med i det ene laget. Han har forsket på supertunge grunnstoffer i 20 år. Sammen med forskere fra en rekke vesteuropeiske land, Japan og USA håper han å vinne det prestisjefylte kappløpet. Eksperimentet foregår ved GSI, det tyske Helmholtz-senteret for tungioneforskning, som er nesten like stort som det kjernefysiske Big Bang-forskningsanlegget i CERN.

Les mer i Apollon

Les mer om denne forskningen

Fravrister hemmeligheten til supertunge grunnstoffer

Kjernekjemi

Senter for akseleratorbasert forskning og energifysikk (SAFE)

Kjemiske studier av de supertunge grunnstoffene med SISAK

Publisert 15. nov. 2011 08:44 - Sist endret 17. nov. 2011 09:46