God påske!

Påskelektyre og hjernetrim i hytteveggen eller på verandaen hjemme, det hører med på denne tiden. Hva med litt påskerelevant kjemi? Og ikke minst - vi våger nå å kalle det en tradisjon - vår egge-koke-kalkulator.

Smøre med gallium i påsken?

Grunnstoff nr. 31 har fått en høy status i langrennsmiljøet. Grunnstoffet, som er flytende ved 30 grader, er en bestandel i en superglider fra Japan.

Ifølge importøren av Gallium skismurning ble 7 av 8 gull i Ski-VM i Oslo tatt med Gallium under skiene. Smøresjef Knut Nystad er mer nøktern, men bekrefter til VG at flere av de norske gullmedaljene i OL og VM de to siste vintrene er blitt vunnet med blant annet Gallium under skiene.

Produktet kalles Gallium, men det er neppe rent gallium som er i boksen. Vi snakker heller om ørsmå gallium-partikler som er blandet inn i en voks. Litt av utfordringen tidligere har vært å lage gallium-partiklene små nok til at de ble liggende inne i voksen og ikke bare ble liggende for seg selv. Dette problemet har tydeligvis våre japanske kjemikerkollegaer løst.

Snøkrystaller

Til påske håper mange av oss på snø og skiføre. Les om hva snø er nedenfor.

  • snokrystall-v1-253 Vann er en forutsetning...

    Hver vinter dukker snøkrystallene opp, hvilket kan være til stor glede, men også forargelse. Ser vi nøye på dem ser vi at alle er forskjellige, men likevel med mange fellestrekk. Her skal vi se litt på hvorfor snøkrystallene er så like og likevel varierer så mye i form.

  • snokrystall-v2-507 Hva er en krystall?

    Før vi ser nærmere på snøkrystallene bør vi se litt på hva en krystall er. Krystaller er faste forbindelser, men det er slett ikke alle faste forbindelser som er krystaller. Det som skiller krystaller fra andre forbindelser er at det eksisterer et indre ordnet mønster.

  • vann-molekyl-507 Hvordan dannes snøkrystaller?

    Snøkrystallen vokser når vann setter seg utenpå en allerede eksisterende krystall. På den måten kan de molekylene som allerede sitter i krystallen lede de nyankommne inn på rett plass slik at orden oppretholdes.

Illustrasjoner: Colourbox.com og Snowcrystals.com

Visste du...

 

At sølv forhindrer sure sokker?

Les mer om sølv...

At bronse består av kobber og tinn?

Les mer om kobber... og tinn...

Les om 118 andre grunnstoff i

Periodesystemet.no

Egge-koke-kalkulator

Kunsten å koke et egg.

Påskekrim

Batterier

På hytta trenger vi batterier. Men hvordan fungerer egentlig et batteri og hvorfor er det bare noen som kan lades opp?