Au

Gull

atomnummer: 79
gruppe: 11
periode: 6
atomvekt: 196,966569

I mennesket
0,07 mg

I jordskorpen
0,002 ppm

I havet
0,011 µg/liter

På solen
1000,00 ppt

Det ubrukelige metallet - eller?

[Foto: Per Aas, Naturhistorisk museum, UiO.]

Gull fra Bømlo
Foto: Per Aas, Naturhistorisk museum, UiO.

Vi har alle et forhold til gull, dette metallet med den karakteristiske skinnende gule fargen som vi benytter i de viktigste smykkene og som mer enn noe annet symboliserer rikdom og makt. Men gull er på mange måter også et av de mest ubrukelige grunnstoffene. Rent gull er nemlig et så bløtt metall at det ikke kan benyttes til verken redskap eller våpen. I tillegg er gull svært tungt! Og i motsetning til mange andre metaller, har det ingen biologisk virkning. Det er imidlertid nettopp denne mangelen på brukelighet som gjør gull så spesielt og ettertraktet. Gull er stabilt og reagerer ikke med luft - overflaten forblir like fin over tid, den blir ikke svart som sølv eller grønn som kopper. Gull som har ligget på havets bunn i 100 år er fortsatt like flott! Dette gjør at gull i dag også har viktige anvendelser f.eks. i kontaktpunkter i elektronikk. Og mens et tonn drivverdig gullmalm typisk inneholder 1 til 5 gram gull, kan et tonn avdankende mobiltelefoner inneholde så mye som 150 gram gull. Gjenvinning eller urban gruvedrift kan derfor være vel så lønnsomt som vanlig gruvedrift.

Evnen gull har til å bestå ble av alkymistene sett på som et tegn på spirituell renhet. Kinesiske alkymister mente gull kunne forlenge livet. Gull varer jo evig. Alkymister har derfor i alle år prøvd å lage gull fra andre stoffer. Selv Newton brukte mye av sin tid på alkymisme. Svenske August Strindberg prøvde seg så sent som i 1890-årene....

Les alt om gull

Forfatter:  Svein Stølen

Velg grunnstoff:  

Finn nabogrunnstoff

Pd Ag Cd
Pt Au Hg
Ds Rg Cn

Vis alt om gull

Gull i periodesystemet

Nytt om gull

Gulljakt har gitt funn verdt 2.500 milliarder (Finnmark Dagblad)

Mange av de mest interessante gullfunnene ligger i Nord-Norge. Her forventer myndighetene at det vil komme ny gruvedrift ganske raskt. Internasjonale gruveselskap venter spent på resultater.

Ny gullalder i kjemien (forskning.no)

Ved å bruke gull som katalysator får kjemikere dannet helt nye organiske forbindelser. Slik står de bedre rustet når det er behov for å lage nye kjemikalier som for eksempel skal brukes som legemidler.

Visste du at...

Am

I de aller fleste hus finnes det en radioaktiv americium-kilde! Den ligger innelukket i røykvarsleren, og det er så godt som ingen målbar stråling på utsiden.

Les mer om americium

App

Periodic Puzzle

Noen har rotet det til i periodesystemet. Du må flytte grunnstoffene tilbake på riktig plass.

Les mer:
Om Periodic Puzzle appen

Samarbeidspartner

Naturhistorisk museum

 


Søk i periodesystemet

Les om periodesystemet (bakom-stoff, utdypende artikler)
Periodesystemet.no fra Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.   Idé: Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev.
Prosjektledelse: Svein Stølen. Design: John Vedde.   Redaksjon     Rettigheter