Co

Kobolt

atomnummer: 27
gruppe: 9
periode: 4
atomvekt: 58,933195

I mennesket
1,5 mg

I jordskorpen
28 ppm

I havet
0,39 µg/liter

På solen
0,00 ppt

I kroppen

Visste du at...

kobolt er en viktig del av vitamin B12, som er nødvendig for å opprettholde nervevev og for å produsere røde blodlegemer.

[Illustrasjon: Carl Henrik Gørbitz, KI, UiO.]

Vitamin B12 inneholder et koboltatom (her vist i blålilla farge midt i strukturen).
Illustrasjon: Carl Henrik Gørbitz, KI, UiO.

Kobolt er det eneste metallet i gruppe 9 (sammen med rhodium og iridium) som er nødvendig for levende organismer. Det inngår blant de mineralene vi trenger for å overleve fordi det er en viktig del av vitamin B12, som er nødvendig for å opprettholde nervevev og for å produsere røde blodlegemer. En voksen person har ikke mer enn 1-2 mg kobolt i kroppen, men det lave dagsbehovet av vitamin B12 på 2-3 mikrogram, som tilsvarer ca. 0,01 mikrogram kobolt, får vi lett dekket gjennom å spise animalske produkter som kjøtt, fisk, fjærfe, egg og melk (enkelte kilder oppgir noe høyere verdier for dagsbehovet). Mangel på vitamin B12 er sjelden fordi kroppen bærer på et lager som holder til 2 år eller mer, men veganere som lever på strengt vegetarisk kosthold (uten egg, melk etc.) vil kunne ha behov for tilskudd av vitaminet.

Samtidig som kobolt er et essensielt metall for at vi skal fungere normalt er større mengder av metallet, eller forbindelser av det, regnet som moderat giftig og man mistenker at det kan være kreftfremkallende. Får man i seg ren kobolt vil likevel nesten alt passere tvers gjennom kroppen uten å tas opp.

I naturlig form er kobolt ikke radioaktivt, men den radioaktive isotopen kobolt-60 er relativt rimelig å produsere og brukes i industrien til å undersøke metalldeler for skader (se også iridium). Innen medisin brukes det som radioaktivt sporstoff og i strålebehandling av kreft, og i næringsmiddelindustrien til å sterilisere matvarer, særlig krydder. Bestråling av krydder er nødvendig fordi råvarene kan bære med seg skadelige mikroorganismer/bakterier. En vanlig misoppfatning er at strålebehandlet mat er radioaktiv, noe som ikke er tilfelle (helserisikoen ved å spise importert krydder som ikke er strålebehandlet er større enn å spise strålebehandlet krydder).

Les alt om kobolt

Forfatter:  Erik Fooladi

Velg grunnstoff:  

Finn nabogrunnstoff

     
Fe Co Ni
Ru Rh Pd

Vis alt om kobolt

Kobolt i periodesystemet

Visste du at...

V

vanadium gir noen sjødyr gult blod?

Les mer om vanadium

App

Periodic Puzzle

Noen har rotet det til i periodesystemet. Du må flytte grunnstoffene tilbake på riktig plass.

Les mer:
Om Periodic Puzzle appen

Samarbeidspartner

Naturhistorisk museum

 


Søk i periodesystemet

Les om periodesystemet (bakom-stoff, utdypende artikler)
Periodesystemet.no fra Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.   Idé: Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev.
Prosjektledelse: Svein Stølen. Design: John Vedde.   Redaksjon     Rettigheter