Cr

Krom

atomnummer: 24
gruppe: 6
periode: 4
atomvekt: 51,9961

I mennesket
14 mg

I jordskorpen
96 ppm

I havet
0,2 µg/liter

På solen
0,00 ppt

I kroppen

Visste du at...

det var effekten av krom(VI) på menneskekroppen som fikk kraftig publisitet via den såkalte Brockovich-saken?

Krom(III) er et nødvendig sporelement for pattedyr i prosessene der karbohydrater omvandles til energi. En kan merke seg at nyfødte barn har et stort kromlager som delvis avtar etter hvert som man blir eldre.

Anbefalt daglig dose av krom(III) er mellom 50 og 200 mikrogram og dekkes av vanlige matvarer som kjøtt, frukt og grønnsaker, nøtter, grovbrød og ost. Krom(III) tas også opp i kroppen når vi drikker såkalt hardt vann (vann med høyt innhold av mineraler) eller når vi lager mat i jernbaserte gryter og stekepanner.

Siden krom(III) vil kunne redusere kroppens utskillelse av insulin, har krom som kosttilskudd blitt hevdet å hjelpe mange til å gå ned i vekt (med de positive ringvirkningene det fører med seg). Men stopper krom virkelig sjokoladesuget??

Mangel på krom(III) er uvanlig, men kan føre til høyt blodsukker og sukker i urinen, dårlige reflekser, problemer med å koordinere bevegelser og ufrivillige bevegelser samt muskelsvakhet. Studier viser at det er en sammenheng mellom mangel på krom(III) i kosten og utvikling av diabetes. Kolesterolnivået økes også ved mangel på krom(III) og kan i så måte til en viss grad relateres til hjerteproblemer. Det er funnet at tilskudd av krom kan øke effekten av visse diabetesmedisiner og at det dermed kan gis lavere doser av f.eks. insulin. For høyt inntak av krom(III) over lengre tid kan føre til nedsatt evne til å ta opp jern.

I motsetning til krom(III) har krom(VI) selv i små mengder en rekke negative effekter i menneskekroppen. Siden krom(VI) er et kraftig oksidasjonsmiddel, er det ikke særlig stabilt og reduseres lett til krom(III). Generelt er inntak av kraftige oksidasjonsmidler svært skadelig. Tilfellet krom(VI) er spesielt da det har vist seg at enkelte enzymer i kroppen fremmer dannelsen av krom(V) som reaksjonsprodukt for reduksjon av krom(VI)-holdige forbindelser. Krom(V) er svært kreftfremkallende og antas også å påvirke menneskers nervesystem. Effekten av krom(VI) på menneskekroppen fikk kraftig publisitet via den såkalte Brockovich-saken, der innbyggerne i byen Hinkley (California, USA) anført av Erin Brockovich gikk til sak mot Pacific Gas and Electric Company (PG&E) og vant fram med et krav på 333 millioner dollar.

Les alt om krom

Forfatter:  Reidar Haugsrud

Velg grunnstoff:  

Finn nabogrunnstoff

     
V Cr Mn
Nb Mo Tc

Vis alt om krom

Krom i periodesystemet

Visste du at...

Li

litium benyttes mot bipolar lidelse. Men vi har beskjeden kunnskap om virkningsmekanismene.

Les mer om litium

App

Periodic Puzzle

Noen har rotet det til i periodesystemet. Du må flytte grunnstoffene tilbake på riktig plass.

Les mer:
Om Periodic Puzzle appen

Samarbeidspartner

Naturhistorisk museum

 


Søk i periodesystemet

Les om periodesystemet (bakom-stoff, utdypende artikler)
Periodesystemet.no fra Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.   Idé: Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev.
Prosjektledelse: Svein Stølen. Design: John Vedde.   Redaksjon     Rettigheter