Fe

Jern

atomnummer: 26
gruppe: 8
periode: 4
atomvekt: 55,845

I mennesket
4,2 g

I jordskorpen
5,8 %

I havet
3,4 µg/liter

På solen
0,10 %

I kroppen

Alle levende organismer trenger jern.

Visste du at...

jernmangel er den mest utbredte mangeltilstand i verden etter proteinmangel?

[Illustrasjon: Carl Henrik Gørbitz, KI, UiO.]

Hemoglobin transporterer O2 i blodet
Illustrasjon: Carl Henrik Gørbitz, KI, UiO.

Vi vet at jern bidrar til å bringe oksygen fra lungene til hjertet og hjernen og at molekylet er involvert når avfallsproduktgassen CO2 fraktes tilbake til lungene. Så puster vi denne gassen ut. Men i tillegg til å være tilstede i hemoglobin, spiller jern viktige roller i flere andre enzymer.

Ikke for lite og ikke for mye. Mens jernmangel fører til blodmangel eller anemi fører for mye jern til forgiftningseffekter. 200 mg er nok til å gi giftsymptoner.

Jernmangel er den mest utbredte mangeltilstand i verden etter proteinmangel. I Norge har hver sjuende kvinne i fruktbar alder jernmangel. Men også barn, eldre, gravide, blodgivere og personer som slanker seg er utsatte grupper. Ved jernmangel er kroppens forråd av reservejern i ferd med å tømmes og anemi oppstår når lagrene er så små at kroppen ikke klarer å produsere nok hemoglobin til å opprettholde en normal blodprosent. De røde blodlegemene inneholder hemoglobin som kjemisk er bygget opp med en jernholdig kjerne (hem) og omgitt av fire proteingrupper (globiner).

[Illustrasjon: Carl Henrik Gørbitz, KI, UiO.]

Detalj i strukturen til hemoglobin.
Illustrasjon: Carl Henrik Gørbitz, KI, UiO.

Et variert kosthold rikt på jern er nødvendig for å opprettholde tilstrekkelige jernlagre. De viktigste kostkildene for jern er kjøtt, blod og innmat, kornvarer og frukt/grønnsaker, poteter og fisk. Men det er også viktig å merke seg at jernopptaket fra tarmen påvirkes av ulike matsorter. C-vitamin og kjøtt fremmer jernopptaket mens te, kaffe, melk, og egg hemmer opptaket. Et godt råd er derfor å drikke et glass juice dersom du spiser jerntilskuddtabletter, eller når du spiser jernrik mat.

For mye jern gir hemokromatose. Dette er en arvelig betinget lidelse som gjør at kroppen tar opp unormalt mye av det jernet man får i seg gjennom kosten. Ekstrajernet blir lagret i kroppens organer og kan gi alvorlige tilstander. Tidlige symptomer er tretthet og slapphet. På dette tidspunktet kan sykdommen påvises ved blodprøver og ved en gentest. Behandlingen er regelmessig blodtapping. Anslagsvis 27 000 personer her i landet har for høye jernnivåer i blodet, de fleste uten å vite om det.

Les alt om jern

Forfatter:  Svein Stølen

Velg grunnstoff:  

Finn nabogrunnstoff

     
Mn Fe Co
Tc Ru Rh

Vis alt om jern

Jern i periodesystemet

Nytt om jern

En ny jernalder? (NTNU)

Teknologisk er det fullt mulig å lage jern uten å forurense. Det spørs bare hva vi er villig til å betale.

Visste du at...

Pr

praseodymoksid tilsettes glass som benyttes i sveisebriller. Glasset filtrerer bort den ifrarøde delen av strålingen og beskytter dermed øynene.

Les mer om praseodym

App

Periodic Puzzle

Noen har rotet det til i periodesystemet. Du må flytte grunnstoffene tilbake på riktig plass.

Les mer:
Om Periodic Puzzle appen

Samarbeidspartner

Naturhistorisk museum

 


Søk i periodesystemet

Les om periodesystemet (bakom-stoff, utdypende artikler)
Periodesystemet.no fra Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.   Idé: Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev.
Prosjektledelse: Svein Stølen. Design: John Vedde.   Redaksjon     Rettigheter