Pb

Bly

atomnummer: 82
gruppe: 14
periode: 6
atomvekt: 207,2

I mennesket
120 mg

I jordskorpen
10 ppm

I havet
0,03 µg/liter

På solen
10000,00 ppt

Historie

Visste du at...

i det gamle Romerriket ble blyacetat benyttet som søtningsstoff i vinen. Dette kan være årsaken til demens hos flere av Romerrikets keisere.

Bly har vært kjent og benyttet i mer enn 6000 år. Det finnes mange steder på kloden, det er lett å utvinne og lett å bearbeide. Bly var kjent i Egypt tidligere enn 3400 f. Kr. De gamle egypterne benyttet bly blant annet som pigment og for å støpe små figurer. I egyptiske graver fra det 2. årtusen f. Kr. er det funnet kosmetikk som inneholder forskjellige blymineraler. Bly er omtalt i det gamle testamentet (fra Israels utvandring fra Egypt).

Grekerne utvant store mengder bly som et biprodukt til sølv i årene fra 650 til 350 f. Kr. fra forekomster i Laurion på Attika, på Kypros og Rhodos. Romerne var den første sivilisasjonen som tok i bruk bly i stor skala. Blyet kom hovedsakelig fra gruver i Spania og Storbritania. De benyttet det blant annet til vannrør, bestikk, mynter og som hvitt pigment til maling. Bly ble også benyttet som rødt pigment til innendørs dekorasjoner. Romerne benyttet blyacetat som også kalles blysukker, et hvitt stoff med søt smak, som søtningsstoff i vinen. Noen mener at dette var årsaken til demens hos flere av romerrikets keisere og også det lave fødselstallet blant romerne på den tiden.

I perioden 700-1200 e. Kr. fikk blyproduksjonene et stort oppsving i Europa pga at en rekke bly-sølvgruver ble tatt i bruk forskjellige steder i Tyskland.

Les alt om bly

Forfatter:  Grethe Wibetoe

Velg grunnstoff:  

Finn nabogrunnstoff

In Sn Sb
Tl Pb Bi
Nh Fl Mc

Vis alt om bly

Bly i periodesystemet

Visste du at...

I

røntgenkontrastmidler for bløte organer i kroppen er aromater med tre jodatomer på benzenringer?

Les mer om jod

App

Periodic Puzzle

Noen har rotet det til i periodesystemet. Du må flytte grunnstoffene tilbake på riktig plass.

Les mer:
Om Periodic Puzzle appen

Samarbeidspartner

Naturhistorisk museum

 


Søk i periodesystemet

Les om periodesystemet (bakom-stoff, utdypende artikler)
Periodesystemet.no fra Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.   Idé: Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev.
Prosjektledelse: Svein Stølen. Design: John Vedde.   Redaksjon     Rettigheter