S

Svovel

atomnummer: 16
gruppe: 16
periode: 3
atomvekt: 32,06

I mennesket
140 g

I jordskorpen
300 ppm

I havet
900 mg/liter

På solen
400,00 ppm

Innledning

Visste du at...

titan-arumliljen kun blomstrer hvert fjerde år? Utseendemessig er den tiltrekkende, men den produserer en forferdelig lukt, iallfall for menneskets nese.

Svovel finnes i flere forskjellige former eller polymorfer/allotroper. I disse danner svovelpolymerer svovel-ringer og/eller kjeder. Ved vanlig trykk og temperatur krystalliserer svovel i strukturer hvor S8-ringer dominerer, men det finnes polymorfer med S7-, S12- og S14-ringer også. Svovelet er i den stabile formen et sitrongult ikke-metall.

[Foto: NASA]

Io, en av Jupiters måner, er dekket av svovel.
Foto: NASA

Svovel smelter ved 119 oC. S8-ringene åpnes da og åtteatomige kjeder dannes. Disse kjedene er med andre ord korte og svovelet flyter lett ved disse temperaturer. Videre oppvarming fører til at svovelkjedene blir lengre og de vikler seg inn i hverandre; de polymeriserer. Ved 160 oC blir svovel derfor tyktflytende eller plastisk. Svovelet er her mørkt rødt. Man kan holde beholderen opp ned uten at svovel-væsken siger ut; den er nemlig svært viskøs. Denne reaksjonen er det ikke lett å reversere, så ved avkjøling forblir svovelet plastisk og meget viskøst. Varmer man svovelet videre brytes kjedene og væsken blir mindre viskøs.

Svovel er viktig på jorda men også andre steder i universet. Det finnes store avsetninger på månen. Overflaten til en av Jupiters måner, Io, er dekket med svovel. Aktive vulkaner forsetter å spy ut svovel. Kanskje det lever svovelspisende bakterier der? Slike finnes i svovelrike omgivelser på jorden. Kanskje svovel var et nødvendig grunnstoff for utviklingen av livet på jorden? Eksperimenter som skal simulere forholdene på jorden når liv oppstod viser at hydrogensulfid, ammoniakk og enkle karbonholdige molekyler som formaldehyd gir en rekke aminosyrer. Disse er livets byggesteiner.

Les alt om svovel

Forfatter:  Svein Stølen

Velg grunnstoff:  

Finn nabogrunnstoff

N O F
P S Cl
As Se Br

Vis alt om svovel

Svovel i periodesystemet

Visste du at...

Cu

det i 1644 ble det funnet kobberholdig malm i Rørosfjella, og at det alt året etter ble bygd et smelteverk der?

Les mer om kobber

App

Periodic Puzzle

Noen har rotet det til i periodesystemet. Du må flytte grunnstoffene tilbake på riktig plass.

Les mer:
Om Periodic Puzzle appen

Samarbeidspartner

Naturhistorisk museum

 


Søk i periodesystemet

Les om periodesystemet (bakom-stoff, utdypende artikler)
Periodesystemet.no fra Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.   Idé: Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev.
Prosjektledelse: Svein Stølen. Design: John Vedde.   Redaksjon     Rettigheter