Zn

Sink

atomnummer: 30
gruppe: 12
periode: 4
atomvekt: 65,38

I mennesket
2,3 g

I jordskorpen
83 ppm

I havet
11 µg/liter

På solen
0,00 ppt

I kroppen

Visste du at...

et lavt antall sædceller hos menn gjerne er knyttet til sinkmangel?

Det faktum at morsmelk har meget høyt sinkinnhold forteller at dette metallet er viktig for organismen. Et voksent menneske inneholder så mye som 3 g sink. Selv om innholdet av sink i kroppen bare er ca halvparten av det vi har av jern, har det lang flere roller, og det daglige behovet for sink på ca 20 mg, dvs. nesten det dobbelte av behovet for jern (12–15 mg). Den største sinkkonsentrasjonen finnes i øyet og i prostata. Den er også høy i sædceller, og et lavt antall sædceller hos menn er gjerne knyttet til sinkmangel.

Opptaket av sink gjennom tarmen er ikke særlig effektiv slik at ca 2/3 av det vi spiser forsvinner ut igjen. Sinkmangel kan oppstå dersom det vi spiser inneholder stoffer som binder sink slik at opptaket minskes. Hvete er en kilde til sink som har et relativt høyt sinkinnhold, 40–50 mg/kg. Epler er et eksempel på en matvare med et relativt lavt sinkinnhold, bare 1 ppm.[2]

Den norske befolkning spiser i sum 25 tonn sink i året mens, jordens befolkning inntar mer enn 33 300 tonn.

[Illustrasjon: Carl Henrik Gørbitz, KI, UiO.]

Alkoholdehydrogenase.
Illustrasjon: Carl Henrik Gørbitz, KI, UiO.

Mangel på sink kan vise seg som minsket appetitt og tap av smak og luktesans. Etter hvert kan det dukke opp forvirring, problemer med bena, manglende sårheling, ufruktbarhet og svekket immunsystem. Et typisk symptom ved sinkmangel er at sår har vanskelig for å gro. Sykdommen acrodermatitis enteropathica kan oppstå når spebarn slutter å die. Sykdommen kan være dødelig men kan behandles med tilførsel av sink.

Man kjenner i dag ingen kronisk sykdom som skyldes for høy sinkkonsentrasjon, men akutt sinkforgiftning er likevel kjent og kan gi diaré, kvalme og brekninger. Inhalering av sinkstøv kan føre til ”sinkfeber”, der feber, hoste og hodepine er typiske symptomer. Tistanden går imidlertid over i løpet av noen dager.

Sinkens betydning for biokjemiske prosesser ble forstått først på 1800 tallet, og senere års forskning har klarlagt hundrevis av enzymer og hormoner som trenger sink for å fungere. Som eksempler kan nevnes alkoholdehydrogenase som hjelper oss til å bli kvitt alkoholer som for eksempel etanol, og såkalte transmisjonsfaktorer som er proteiner som tiltrekkes til bestemte sekvenser i DNA slik at de kan påvirke genstrengen.

Les alt om sink

Forfatter:  Arvid Mostad

Velg grunnstoff:  

Finn nabogrunnstoff

    Al
Cu Zn Ga
Ag Cd In

Vis alt om sink

Sink i periodesystemet

Visste du at...

Co

kobolt tidligere ble brukt i «usynlig blekk», og derfor var nyttig når man skulle sende hemmelige meldinger.

Les mer om kobolt

App

Periodic Puzzle

Noen har rotet det til i periodesystemet. Du må flytte grunnstoffene tilbake på riktig plass.

Les mer:
Om Periodic Puzzle appen

Samarbeidspartner

Naturhistorisk museum

 


Søk i periodesystemet

Les om periodesystemet (bakom-stoff, utdypende artikler)
Periodesystemet.no fra Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.   Idé: Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev.
Prosjektledelse: Svein Stølen. Design: John Vedde.   Redaksjon     Rettigheter