Abelprisen 2017 til Yves Meyer

Prisen er tildelt Yves Meyer (77), École Normale Supérieure Paris-Saclay, Frankrike, “for hans nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets.” Matematisk institutt gratulerer.

Årets Abelprisvinner.

Foto: B. Eymann

Yves Meyer var den visjonære lederen i den moderne utviklingen av denne teorien, i skjæringspunktet mellom matematikk, informasjonsteknologi, numeriske beregninger og simuleringer.

Wavelet-analyse har vært anvendt innen en rekke svært forskjellige områder, som anvendt og numerisk harmonisk analyse, datakompresjon, støyreduksjon, medisinsk bildediagnostikk, arkivering, digital kino, dekonvolusjon av bilder fra romteleskopet Hubble, og LIGOs nylige påvisning av gravitasjonsbølger skapt av en kollisjon mellom to svarte hull.

Abelprisen for 2017 deles ut under en seremoni i Universitetets Aula i Oslo 24. mai.

Abelprisens hjemmeside.

Publisert 21. mars 2017 12:05 - Sist endret 21. mars 2017 12:13