Mattetriks på null komma niks

Journalist Yngve Vogt i Apollon utgir nå boken «Mattetriks på null komma niks – bli mester i hurtigregning». Den inneholder en rekke smarte tallknep for å øke regnetempoet ditt.

Da forfatteren var barn, drømte han om en hemmelig tryllebok med forløsende tallknep. Den boken fant han aldri. Som voksen måtte han i stedet skrive den selv. Den nye hurtigregneboken blir lansert på Realfagsbiblioteket på Blindern torsdag 1. mars, men de som er utålmodige kan allerede få tak i matteboken i vinterferieuken i en rekke bokhandlere.

Gjennom en rekke fascinerende og ukjente triks viser han hvordan du kan bli en mer effektiv tallknuser. Hemmeligheten er å kombinere noen enkle og grunnleggende matteregler fra ungdomsskolen. Alle metodene tar kort tid å lære, og passer for tallelskere i alle aldre. Noen av triksene i boken er også velegnet for hoderegning.

Forfatteren er journalist i forskningsmagasinet Apollon ved Universitetet i Oslo og har siden barnsben vært en ihuga tallnerd. Han har alltid elsket matte og tall og har lenge drømt om å skrive en bok om tallmagi og hurtigregning.

Dette er en livslang drøm som går i oppfyllelse. Boken er skrevet for deg som elsker tall eller har lyst til å leke med tall, og som lengter etter å løse talloppgaver mange ganger raskere enn hva venner, mattelærere og kollegaer klarer. Boken inneholder ingen vanskelig ord og er beregnet for alle mellom 15 og 99, forteller Yngve Vogt, som har vært realfagsjournalisten i Apollon i tretten år.

Boken inneholder over tjue ulike mattetriks. I løpet noen få minutter skal alle kunne lære hvordan det er mulig å gange sammen tresifrete tall mange ganger fortere enn du klarer i dag. Boken har også med noen morsomme grafiske regnemetoder for de talltrøtte, og et artig triks på hvordan du lynhurtig kan ta kvadratroten av større tall. Selv om boken først og fremst er spekket med regnetriks, inneholder den også en kjapp liten historisk reise på to minutter om tallenes og regningens historie fra grekernes tid og frem til nåtidens digitale verden.

Yngve Vogt
Foto: Francesco Saggio