Poisoning Pigeons in the Park

I en engelsktime sent på sekstitallet satte den unge, progressive læreren på en plate han åpenbart trodde kunne få skoletrette tenåringer til å sperre ørene opp. Han hadde rett — de groteske tekstene (og muntre melodiene) til Poisoning Pigeons in the Park og The Irish Ballad forvandlet engelsktimene til noe helt annet enn de pleide å være (og sannsynligvis til noe helt annet enn rektor mente de burde være). De mer bevisste blant oss konsentrert seg om de satiriske tekstene om atomkrig (som Who's Next og We Will All Go Together When We Go) og rasisme og intoleranse (National Brotherhood Week), mens de enda mer avanserte kniste til Masochism Tango og I Got It From Agnes. Ingen fortalte meg den gangen at mannen bak de ekvilibristiske tekstene og det frenetiske pianospillet var utdannet matematiker — og det var kanskje like godt....

Tom Lehrer er en Harvard-utdannet matematiker som skapte seg en enestående posisjon som satiriker på femti- og sekstitallet. Stort sett har han holdt matematikken utenfor sangene sine, men det finnes unntak, og det mest berømte er Lobachevsky, der en av oppdagerne av ikke-euklidsk geometri blir fremstilt som et forbilde for matematisk plagiatvirksomhet (helt ubegrunnet, bortsett fra at hans fulle navn Nikolaj Ivanovitsj Lobatsjevskij er en fanfare i seg selv). Som i mange av Lehrers sanger ligger verdien først og fremst i de vanvittige rimene og i kontrasten og samspillet mellom tekst og melodi. Mer seriøs satire finner vi i New Math der en meget omstridt reformbevegelse får gjennomgå ("but in the new approach, as you know, the important thing is to understand what you're doing rather than to get the right answer"). Noen kjenner kanskje den såre antidiskrimineringssangen There is a Delta for Every Epsilon som tar opp diskrimeringen av negative epsilon og krever en kalkulus der alle epsilon, uansett fortegn, får sin delta.

De som ønsker mer Lehrer, anbefales et søk på YouTube. Mange av de beste opptakene er fra en konsert i Oslo som ble filmet av NRK i 1967. På det tidspunktet hadde Lehrer egentlig trukket seg tilbake, men lot seg overtale til en siste skandinavisk turné. Og hvis den unge generasjon ennå ikke er overbevist — her er Daniel Radcliffe med en Tom Lehrer sang (til sammenligning finnes originalen her).

Publisert 16. aug. 2013 10:27 - Sist endret 5. nov. 2018 10:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere