Aktuelle saker

• salen-650 IBV Grand Prix 16. feb. 2017 17:04

For første gang har Institutt for biovitenskap arrangert sin egen interne formidlingskonkurranse: IBV Grand Prix som gikk av stabelen onsdag 15. februar.

• solveig_kristensen – InterAct er et kulturprosjekt 9. feb. 2017 10:59

Å utvikle de nye studieprogrammene har krevd stor innsats på alle fakultetsnivåer. Belønningen er et tverrfaglig, mer fleksibelt og mer fremtidsrettet realfagstilbud ved UiO.

• bidragsytere_bilag_1024 UiO:Livsvitenskap i bilag om innovasjon og forskning 9. feb. 2017 09:14

I annonsebilag som distribueres med Aftenposten 9. februar, kan du lese om hvordan Norge satser på livsvitenskap. Bilaget kommer ut i forkant av Oslo Life Science-konferansen 15.–17. februar 2017.

• John Rognes : The stable parametrized h-cobordism theorem 21. feb. 2017 14:15

I will survey the connection between the space H(M) of h-cobordisms on a given manifold M, several categories of spaces containing M, Waldhausens algebraic K-theory A(M), and the algebraic K-theory of the suspension ring spectrum S[?M] of the loop space of M. The results extend the h-cobordism theorem of Smale and the s-cobordism theorem of Barden, Mazur and Stallings to a parametrized h-cobordism theorem, valid in a stable range established by Igusa, first discussed by Hatcher and finally proved and published by Waldhausen, Jahren and myself.

• sundsoy Disputation: Pål Sundsøy 22. feb. 2017 13:15

Siv.ing. Pål Sundsøy at the Department of Informatics will be defending his dissertation for the degree of Dr.philos.:

«Measuring patterns of human behavior through large scale mobile phone data: Big data for Social Science»

• Bjørn Jahren: Unstable, unparametrized h-cobordisms 22. feb. 2017 14:15

The classical s-cobordism theorem classifies completely h-cobordisms from a fixed manifold, but it does not tell us much about the relationship between the two ends. In the talk I will present some old and new results about this. I will also discuss how this relates to a seemingly different problem: what can we say abobut two compact manifolds M and N if we know that MxR and NxR are diffeomorphic? This is joint work with Slawomir Kwasik, Tulane, and Jean-Claude Hausmann, Geneva.

I media