Jenter og teknologi 2018: - Du trenger ikke bli lege for å redde liv

- Med en teknologiutdannelse kan dere ha enorm betydning når vi skal løse fremtidens problemer. Dette var budskapet fra NHO-sjef Kristin Skogen Lund til 650 videregåendejenter fra hele Østlandet som deltok på inspirasjonsdagen Jenter og teknologi 13. februar

Foto: Benjamin A. Ward

650 jenter fra videregående skoler på hele Østlandsområdet deltok på Jenter og teknologi-konferansen. Her fikk de prøve ut teknologi i praksis, og møtte inspirerende rollemodeller gjennom hele dagen. Foto: Benjamin A. Ward

Vi vet at samfunnet og arbeidslivet trenger mange flere teknologer i årene fremover. Likevel er et mindretall av teknologistudenter i Norge jenter. 

Ett av problemene er mangel på rollemodeller og kvinnelige forbilder, som kan være med på å motivere og inspirere og få jenter til å tenke at en karriere innen teknologi og realfag kan være noe for dem. Dette er bakgrunnen for at Jenter og teknologi i Oslo. UiO er med på arrangementet for andre gang i år. 

Vil hjelpe mennesker med realfag

- Hvordan blir vi mennesker syke, og hvordan kan vi bli friske igjen? Da jeg gikk på videregående, trodde jeg den eneste veien til å finne ut av dette var medisinstudiet, fortalte Helene Sørum Kristiansen. I dag studerer hun bachelor i biokjemi ved UiO, og  har gjennom studiet oppdaget mange nye muligheter til å forske i kroppens mysterier. Et av verktøyene som fascinerere henne er genteknologien CRISPR. 

- CRISPR er en ny og banebrytende teknologi som revolusjonerer medisinen. Forskerne bruker genteknologi til å endre DNA i stamceller. Forhåpentligvis kan denne teknologien være en nøkkel til å løse mange av de medisinske gåtene vi står overfor.  

Bioteknologi. Helene interesserte seg for menneskekroppen. Likevel var det ikke legeyrket hun brant for, men heller forskningen på sykdommer og nye medisiner. Hun fant ut at biokjemi var et bedre valg for henne. Foto: Benjamin A. Ward

Kreativitet er viktigst

Martine Rolid Leonardsen har tatt en mastergrad i informatikk: design, bruk og interaksjon ved UiO. I dag er hun spillutvikler og jobber i teamet til Magnus Carlsen med å lage en spill-app som skal lære bort sjakk på en ny og morsom måte.

- Det som inspirerer meg med realfag og teknologi er alle mulighetene. Man kan lage nesten hva som helst. Stort sett alle bransjer trenger folk med teknologikompetanse nå, og enda flere vil trenge det i fremtiden.

Jeg ser ingen god grunn for at det er flere gutter som velger en teknologiutdanning. Vi jenter er like gode!

IT-jente. - Det viktigste ikke er være supergod i matte, men å være kreativ og nysgjerrig, mener spillutvikler Martine Leonardsen. Foto: Benjamin A. Ward

Finn dine styrker

NHO-sjef Kristin Skogen Lund oppfordret jentene i salen til å tenke på hva de liker og hva de vil bidra med når de skal velge utdanning og karriere.

- Finn ut hva dine styrker er og sats på dem, selv om det betyr å velge noe utradisjonelt. Mitt beste råd er å tenke mer på hvem du vil være, og mindre på hva du skal bli, sa hun.

Skogen Lund fremhevet hvordan de som jobber med teknologi er problemløsere. De løser problemer folk møter i hverdagen, og de er med å løse de store problemene samfunnet vårt står overfor.

- Det er teknologer som utvikler førerløse båter og biler som gjør at det blir færre ulykker. Og det er teknologer som lager roboter som går på skolen for langtidssyke barn, så de slipper å havne bakpå faglig eller utenfor sosialt, sa NHO-sjefen.

- Med en teknologiutdannelse får dere muligheten til god lønn og stor utvikling. I tillegg får dere garantert en spennende arbeidshverdag, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund.Foto: Benjamin A. Ward

Fikk prøve selv

I pausen fikk deltakerne teste ut Minecraft med VR, 3D-printe nøkkelringer, prøve pannekakeroboten, skru på lyset med kunstig intelligens og få roboten Leonardo til å danse. De fikk også et møte med Realfagsbibliotekets utstilling Damer! om kvinner i teknologi- og realfagsforskning ved UiO. 

Etter pausen fascinerte og underholdt doktorgradstipendiat Hedda Johannesen jentene med et forrykende kjemishow. 

Hedda Johannesen er biokjemiker og skriver doktorgrad ved UiO. Hun tok publikum med inn i kjemiens verden fylt med farger, lyder og lukter med sitt kjemishow. Foto: Benjamin A. Ward

Prorektor for utdanning ved UiO Gro Bjørnerud Mo åpnet konferansen sammen med OsloMet-rektor Curt Rice.

- Gutta dominerer i dag mange av de teknologiske jobbene, de får definisjonsmakt i utviklingen, og i de aller fleste tilfeller tjener de også mest. Sånn kan vi ikke ha det i fremtiden. jenter! utfordret Mo. 

Selfie. Rektorene Gro Mo og Curt Rice åpnet konferansen. - Mamma, du må huske å si at teknologi er kreativitet, videreformidlet Mo fra sin tech-gründersønn. Foto: Benjamin A. Ward

Jenter og teknologi ble arrangert i samarbeid mellom OsloMet og UiO, med finansiering fra NHO og Barne- og likestillingsdepartementet.

 

Publisert 15. feb. 2018 15:39 - Sist endra 4. sep. 2023 14:29