Viten på lørdag: Mørk materie

Bare fem prosent av universets ingredienser er kjent for oss. Det meste av universet består av ukjente former for materie og energi.

Å finne ut hva den mørke materien består av er det neste store mysteriet i fysikk, og kanskje står vi nå på terskelen til viktige gjennombrudd i jakten.

LETER ETTER MØRK MATERIE: Are Raklev, universitetets fremste teoretiker i astropartikkelfysikk, har lansert en matematisk modell som forklarer hva mørk materie kan bestå av. Foto: Yngve Vogt

Fortell oss hva du mener - var du til stede på lørdag, setter vi pris på det om du vil fylle ut vårt korte evalueringsskjema.

Viten på lørdag er en rekke populærvitenskapelige seminarer. Seminarene er et samarbeid mellom tre fakulteter ved universitetet i Oslo: Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Det medisinske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Solid kunnskap helt gratis

Seminaret er åpent for alle, og fullstendig gratis. En god deal, kaller vi det.

Dette er rett og slett en ypperlig måte å få med seg litt ny kunnskap på. Du trenger ikke være fagperson for å høste frukter av dette seminaret. Det er satt sammen for deg som synes verdensrommet og astronomi er spennende - enkelt og greit.

Introduksjon ved dekan Morten Dæhlen

1. Vitnesbyrd om det usynlige

Hvorfor tror vi at mesteparten av massen i universet består av mørk materie? Vi skal se hvordan Melkeveiens rotasjon og lysstrålers ferd gjennom universet bærer bud om det usynlige.

2. Men, hva er egentlig denne mørke materien?

Først og fremst er det mange ting vi vet at den ikke er, for eksempel alle enslige, forsvunne sokker. Vi har en mulig idé om at mørk materie er en ny type elementærpartikkel som ble produsert akkurat som vanlig materie i det tidlige universet, men etter hvert mistet kontakten med vår verden.

3. Hvordan kan vi se noe som er usynlig?

Fysikere leter etter spor av mørk materie både på jorden og ute i verdensrommet.  I laboratoriet forsøker vi også å lage mørk materie selv, utfordringen er å finne den etterpå.

Her finner du arrangementet som facebookevent.

Har du praktiske spørsmål i forbindelse med arrangementet, kontakt Anna Valberg.

Arrangementet blir streamet. Se opptak og livestrøm fra arrangementet. Presentasjoner vil bli lagt ut i etterkant av arrangementet.

Emneord: populærvitenskap, partikkelfysikk, fysikk, Astropartikkelfysikk, formidling, astrofysikk
    Publisert 2. mars 2015 11:27 - Sist endret 27. okt. 2017 13:09