Farvel, Svalbard!

Svalbard- eventyret mitt var over for snart to uker siden, og jeg sitter igjen med en haug av gode minner. Jeg er også en del erfaringer rikere, og jeg håper fremtidige Svalbard- studenter kan dra nytte av disse i form av en tips- liste!

I løpet av de siste ca. 250 millioner årene har Svalbard beveget seg taktfast nordover fra ekvator og opp til dagens posisjon. Fremdeles reiser øygruppa videre med omtrent samme fart som negler gror, og jeg må si det har vært en sann fornøyelse å være med på ferden i noen uker!

Nordtuppen av Spitsbergen. Stadig på ferd nordover.

Etter at vi kom hjem fra feltcruiset, gikk omtrent alle timer og dager med til å jobbe med gruppeprosjektene våre. Jeg og de tre andre på gruppa jobbet tilbrakte først noen dager i laboratorium, og brukte så en uke på å gjøre statistiske analyser av det vi hadde funnet, og samle det hele i en artikkel. Det endte opp i denne her: 

Forsida av artikkelen vår. Fin forside, i det minste!
Å produsere en artikkel om egne data på halvannen uke, kosta en del søvn og frustrasjon. Men jeg tror vi alle lærte mye av prosessen! 

Min avreisedag var også dagen for presentasjon av oppgaven. Det hele gikk veldig fint, synes vi! Etter at alle i klassen hadde presentert, feira vi et vellykket kurs med sprudlevann à la Svalbard. 

Jeg er nå vel hjemme på fastlandet igjen, men har lyst til å utnytte mitt siste blogginnlegg til å komme med noen erfaringsbaserte tips til dem som skal ta sommerkurs på Svalbard i fremtida. Håper det kommer til nytte! 

1. Jupp, pakk dunjakka
Hvis du er i tvil om hvor mye klær du skal ta med til Svalbard, er det enkle svaret at du bør ta med alle de varme klærne du har vurdert å ta med. I starten av oppholdet var temperaturen i Longyearbyen rundt 4 grader, og både vær og temperatur kan variere stort fra dag til dag. Under cruiset hadde jeg ofte på to par ullbukser under turbuksa, og brukte dunjakka nesten hver dag. En tjukk ullgenser er forresten alfa og omeg

Ulltopp, ulltrøye, dunjakke, regnjakke. På Svalbard er det ingen motsetning mellom sommer og snø. 

2. Lån, kjøp eller ta med sykkel
Studentboligene i Nybyen, hvor jeg bodde, ligger 3 km unna universitetet, og det er bakke hele veien. Du sparer mye tid på å kunne trille ned til sentrum om morgenen, og får deg en fin liten treningsøkt når du skal andre veien. Sjøskrenten studenthybler ligger bare noen få meter fra universitetet, men du kan få god bruk for sykkel uansett. Det koster noen hundrelapper å frakte egen sykkel på flyet, det kan fort bli verdt det. Ellers kan du spørre i Facebook- gruppa Ros & Info Longyearbyen om noen har en sykkel du kan låne. På universitetet finnes også et lite verksted som innimellom selger nyfiksa sykler til en billig penge!

3. Støtte fra Lånekassen
Sommerkurs ved UNIS kvalifiserer til ekstra støtte fra Lånekassen. Dessverre er det ikke alltid lett å få nyttig hjelp når du ringer eller sender mail, og det kan ta tid å få søknaden behandlet. Men her er ca. fasiten på hvordan du bør gå frem:

- Last opp nye dokumenter til Lånekassen som vedlegg til søknaden du har fått innvilget for inneværende semester. Lånekassen får beskjed om at det har blitt lastet opp noe nytt, du trenger ikke si ifra.  

- Dokumentene du må laste opp er:

1. En søknad der du selv beskriver hva du trenger støtte til, og for hvor lenge.

2. En signert bekreftelse fra ditt hoved-studiested om at du er tatt opp ved et bachelor- eller masterprogram hos dem, samt at du er tatt opp ved det aktuelle kurset på UNIS. Det skader svært lite å få denne samme personen til å nevne at kurset bare er mulig å gjennomføre på sommeren, Lånekassen kan være lunefull.

- Dersom du ikke har søkt og mottatt lån/ stipend inneværende semester, må du be Lånekassen sende deg noen dokumenter i posten som lar deg etter- søke for semesteret. Her kan du krysse av for at du skal på sommerkurs. Også nå må du sende ved en egen søknad, samt bekreftelse fra hoved- studiested. 

- Lånekassen har opptil åtte ukers behandlingstid, så levér søknad så tidlig som mulig. Om du leverer sent, bør du ringe og mase etter rundt to uker. Du kan be om å få snakke med en saksbehandler, og forklare denne personen at det haster å få behandlet søknaden din. Ulike telefon-svarere tenker ulikt, så fortsett å ringe hvis ting tar tid, det hjelper!

Du kan forvente støtte tilsvarende ca. to vanlige lånekasse-måneder for et femukers kurs.

4. Sengetøy fra Bruktikken = plass spart i kofferten
Sengetøy og håndklær tar mye plass i kofferten. Hvis du ikke er av den bakterie- og kryp- hysteriske typen, kan du unngå å ta opp denne plassen ved å plukke med deg det du trenger fra Bruktikken i sentrum! Bruktikken er en bruktbutikk der du ikke betaler for varene du tar med deg. Send dem en melding på Facebook på forhånd og hør hva de har av sengetøy for tiden. Så er det jo bare å levere tilbake igjen når du drar!

5. Handle turutstyr og elektronikk  i Longyearbyen
Ingen av butikkene på Svalbard betaler skatt eller moms på varene sine, derfor kan du få sportsutstyr betydelig billigere her enn på fastlandet. Mange av butikkene har også studentrabatter på 10 – 20 %. På grunn av den store mengden turister som besøker Longyearbyen, finnes det noe sånt som fem sportsbutikker der, så utvalget er mildt sagt bra. Du kan ofte spare ekstra mye på å bestille varer over nett. Blant annet på Fjellsport.no og Komplett.no trekkes 25% automatisk av prisen når du bestiller. Men husk på tollreglene når du returnerer til fastlandet!

6. Nybyen er ikke så kjipt som du tror
Studentboligene i Nybyen er de eldste studentboligene, men de er fint pusset opp. Og selv om det er nesten 3000 ganger så langt til UNIS som fra studenthyblene i Sjøskrenten, er det ingen grunn til å gråte om det er nettopp her du er tildelt rom. Fordeler med nybyen:

  1. Nærmere turmulighetene. De aller fleste fjellturene går forbi Nybyen.
  2. God utsikt. Nybyen er det øverste bebygde delen av Longyearbyen, så du har fin utsikt!
  3. Nedoverbakke til treningssenteret. Svalbardhallen ligger omtrent like langt fra Sjøskrenten som Nybyen, men det kan være den berømte dørstokkmila blir en del kortere når du kan trippe eller trille nedover til trening, i stedet for å måtte gå 25 minutter i oppoverbakke.
  4. Daglig trening. Å gå (eller sykle) frem og tilbake mellom Nybyen og UNIS gir deg massevis av ”gratis” trening. Og hvem vil vel ikke ha det?
  5. Nærmere ”Huset”. Huset hilser man gjerne på mellom kl. 01 og 04 på natta i helgene. Og så vil du hjem. Og da er det best å bo i Nybyen.

Ikke undervurder Nybyen!

7. Spis luksus-frokost på Radisson Blu
Du trenger ikke bo på Radisson- hotellet for å spise frokost der. Med studentrabatt blir prisen bare 135 for en herlig frokost, noe som kan bety mye oppi en hektisk studiehverdag. (Men ikke hver dag, selvsagt. Så mye penger har vi ikke. ) Husk å ringe hotellet samme morgen for å sjekke at de har plass!

Hotellfrokost (med motlys) var midt i blinken i siste innspurt av artikkel- skrivinga. 

8. Arranger et kitchen-to- kitchen party
Medstudentene dine er spredt utover ulike studentboliger i Longyearbyen, og dette gir en unik mulighet til en festlig kveld med vandring fra kjøkkenfest til kjøkkenfest! Det beste er å ha temaer på hvert kjøkken. For klassen vår ble det: Disney-tema, pølsebod med enkle fest-leker, russisk tema, Harry Potter- tema og et såkalt ”German sparkle party” (google det). Suksess herfra og til månen!

Jeg og dem jeg bor med samlet med oss drivved mens vi var på feltcruise. Disse ble helt nydelige tryllestaver! Vi presset også en blomst til hver medstudent, med forklaring på hvorfor denne blomsten passet til dem. Og så festet vi disse lappene til tryllestavene. Suksess!

9. Dra på utflukter til reduserte priser
De fleste (alle?) turoperatørene i Longyearbyen tilbyr studentrabatt. For turen vår til Pyramiden betalte vi intet mindre enn halv pris, omtrent 1000 kr per person. Tipp topp!

Whisky, isbre og kule folk. Anbefaler å stikke på tur til Pyramiden :)

10. Pute og sol i studentboligene, tips for spesielt interesserte
Er du som meg, og trenger minst to puter for å sove godt? Da kan det være lurt å ta med en ekstra pute! Er du også litt sensitiv for lys om natta? Gardinene i hyblene er veldig gode, og holder det meste av lyset borte om natta. Men, det blir lysere i rommet når sola står rett på vinduet. Vil du helst unngå å våkne for tidlig av sollyset, kan du be om å få et rom med vindu på den nordvestlige sida av Nybyen- husene. Jeg ba ikke om dette på forhånd, men var glad jeg fikk et slikt rom.

11. Sjekk stavinga
Hvis du ikke finner Longyearbyen på Yr.no, er nok dette fordi du mangler a-en midt i navnet. Jeg bare nevner det.

Emneord: Unis, Svalbard, Arktis
Publisert 7. aug. 2017 23:31 - Sist endret 25. jan. 2019 15:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere