Norge skal navngi planet i stjernebildet Store Bjørn

Det er funnet 4000 planeter utenfor vårt solsystem. Nå skal Norge gi navn til én av dem.

planeter, sola

Eksoplaneten HD 68988 b (venstre) er litt større en Jupiter (høyre), men går rundt i en bane veldig nær stjernen sin (HD 68988). Solen (helt til venstre) og jorden (midten) er vist på samme skala. Posisjonen til HD 68988 b i planetsystemet sitt er sammenlignet med vårt solsystem (nederst). Bildet av HD 68988 b er en illustrasjon, da planeten er for langt unna til å se detaljer ennå. FOTO: Illustrasjon: Sven Wedemeyer (UiO)/NASA.

For mindre enn 30 år siden, før den første ekstrasolare planeten (eksoplanet) ble oppdaget, kunne vi bare spekulere i om det finnes planeter utenfor vårt eget solsystem. I dag kjenner vi mer enn 4000 bekreftede eksoplaneter og mange flere kandidater, men det er bare toppen av isfjellet. 

Det er ikke bare antallet som overrasker, men også hvor annerledes planetsystemene er sammenlignet med vårt solsystem. Det gjelder antall planeter totalt, størrelsene på planetene, deres sammensetning og avstand fra stjernen sin. 

I anledning 100-årsjubileet for International Astronomical Union (IAU) ble eksoplanet HD 68988 b og dens stjerne HD 68988 utpekt til å få navn av norske skolebarn, samtidig som det velges navn til andre stjerner og planeter i andre land. Det er mer enn 100 land som er med på dette

Stjernen ble valgt for Norge siden den er synlig på himmelen fra Norge, ikke med det blotte øye, men med en kikkert eller et lite teleskop. Stjernen befinner seg i nærheten av Karlsvognen, noe som de aller fleste gjenkjenner.

Les artikkelen i Aftenposten.no

Av Sven Wedemeyer
Publisert 8. okt. 2019 12:18 - Sist endret 25. nov. 2021 17:58