Slik ser et svart hull ut

Ti år og mer enn 200 forskere måtte til for å lykkes med å ta et bilde av det ingen egentlig visste om fantes. Hvorfor har denne oppdagelsen stor verdi for menneskeheten?

orange ring, svart bakgrunn

Det første bildet av det svarte hullet i sentrum av galaksen Messier 87. Foto: EHT Collaboration.

I koordinerte pressekonferanser over hele verden 10. april ble det første direkte visuelle beviset på et supermassivt svart hull og dets skygge avslørt. Astronomene som deltar i prosjektet Event Horizon Telescope (EHT)-Collaboration kunne avsløre at de har lykkes i å bekrefte en hendelsehorisont.

– Vi har sett det vi trodde ikke var mulig å se. Vi har sett og tatt bilde av et svart hull, fortalte prosjektdirektør for EHT, Sheperd S. Doeleman fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. 

Bildet viser hendelseshorisonten: en ringlignende struktur med en mørk sentralregion – det sorte hullets skygge. Alt vi har visst om svarte hull fram til i dag, har vært basert på indirekte data samlet fra enorme avstander. Dette har nå endret seg som et resultat av EHT-samarbeidet.

Noen forskere ved UiO har forskningsfelt tett opp til temaet svart hull. Her forklarer de hvilken nytte de har av kunnskapen.

Les saken på Titan.uio.no

Av Martina D'Angelo
Publisert 6. mai 2019 16:55 - Sist endret 21. mai 2021 16:29