Chang'e-1 kræsjet i månen

Kinas første satellitt i bane rundt månen, Chang'e-1, kræsjet som planlagt på månens overflate om morgenen (norsk tid) søndag 1. mars. Den 16 måneder lange ekspedisjonen er dermed over. Chang'e-1 har i løpet av denne perioden studert månens overflate, blant annet ved å lage tre-dimensjonale kart.

Illustrasjon av Chang'e-1-satellitten. Illustrasjon: CNSA

Chang'e-1 ble skutt opp 24. oktober 2007 av den kinesiske romorganisasjonen Chinese National Space Administration (CNSA). Satellitten er Kinas første ekspedisjon til månen, og er en del av Kinas mål om å lande på månen med robot-utforskere innen 2020.

Chang'e-1 hadde fire hovedmål; lage tre-dimensjonale kart av overflaten, måle den kjemiske sammensetningen på overflaten, måle dybden av jordlaget på overflaten og utforske romværet mellom jorden og månen. I tillegg kom den planlagte kollisjonen med overflaten, som skulle gi nyttig erfaring og kunnskap som kan brukes når Kina i fremtiden skal lande sonder på månen.

Den andre fasen i Kinas måneprogram blir å lande en rover på månens overflate rundt 2012. Den tredje fasen innebærer også å sende en rover til overflaten, men denne gangen er planen at det også skal sendes mineral-prøver tilbake til jorden. Denne fasen er planlagt til 2017.

Kina har de siste årene satset tungt på romfart. Landet er det tredje, etter USA og Russland, som har sendt opp bemannede ferder. I 2003 sendte de opp sin første astronaut, Yang Liwei, som i september 2008 ble etterfulgt av ytterligere tre astronauter ombord Shenzhou-7.

By Silje Bjølseth
Published Aug. 10, 2012 2:16 PM - Last modified Nov. 23, 2017 10:19 AM