Saturns 61. måne oppdaget

Ved hjelp av romsonden Cassini som går i bane rundt ringplaneten Saturn er det oppdaget en ny minimåne som går i bane rundt planeten. Dette er Saturns 61. kjente måne.

Den nye minimånen befinner seg inne i G-ringen, og er her markert med en liten hvit firkant. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

For få år siden sørget nye observasjonsmetoder, intens leting og romsonder for at over 100 måner ble oppdaget på kort tid rundt de ytre planetene i Solsystemet. Oppdagelsene har roet seg ned og alle måner med litt størrelse er antagelig oppdaget. Men rundt Saturn finnes i tillegg til en liten armada med måner også et spektakulært ringsystem. Flere måner skjuler seg inne blant ringene og nå melder IAU, Den internasjonale astronomiske union, at ytterligere en knøttliten måne er oppdaget. Den befinner seg inne i G-ringen i en bane mellom månene Janus/Epimetheus og Mimas. De første bildene som viste objektet ble tatt 15. august 2008, men S/2008 S 1 som er objektets offisielle betegnelse, er observert i alt 21 ganger frem til nå.

Objektet går i en nesten fullstendig rund bane i ringplanet og bruker 0,8 døgn på et omløp rundt kjempeplaneten. Månen er 107200 kilometer over Saturns overflate. Dette er for eksempel under en tredel av avstanden mellom Jorden og Månen.

S/2008 S 1 befinner inne i en lyssterk buedel av G-ringen og forskerne antar at månen er en viktig kilde til småpartiklene som finnes i nettopp denne ringen.

Størrelsen på S/2008 S 1 er trolig omkring 250 meter. Mange av småmånene som går i bane rundt Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun er innfangede asteroider.

Kart over Saturn, dens ringer og måner. Den nyoppdagede minimånen befinner seg inne i ring G og er ikke markert her. (Større utgave).
Illustrasjon: NASA


 

By Knut Jørgen Røed Ødegaard
Published Aug. 13, 2012 3:56 PM - Last modified Nov. 1, 2021 1:10 PM