Hundreårets mest langvarige formørking: Høgdepunkt frå Kina

Den totale solformørkinga over aust-Asia og Stillehavet er eit faktum, og her presenterer me biletlege høgdepunkt frå den historiske hendinga i Kina.

svart bakgrunn med svart krets og hvit korona rundt

I natt dekte månen heile solskiva på himmelen over aust-Asia, slik at eit avgrensa område på jorda vart dekt av eit uverkeleg tusmørke. Denne skuggen, kalla umbra, bevega seg i eit smalt belte over jordoverflata på grunn av jordrotasjonen. Umbraen byrja i India, før han heldt fram over Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar og Kina. Etter å ha forlate fastlandet og held fram eit stykke ut i Stillehavet, varer på totaliteten nådd maksimum på heile 6 minutt og 39 sekund, den lengste formørkinga i det 21. hundreåret. Oppe på fjellet i Anji-county, Huzhou, ca. 1,5 timar frå Hangzhou i Kina, varte totaliteten i 5 minutt og 34 sekund.

Der var Arne Danielsen frå Norsk Astronomisk Selskap på plass og bidrog med flotte bilete frå solformørkinga, som me her presenterer høgdepunkt frå.

Solformørkelsen 2009

Sist gong ei total solformørking hende her på fastlandet i Noreg var sommaren 1954, og den neste slike formørkinga vil ikkje finnast før i 2097. Likevel var det grunn til markering I fjor, den 1. august 2008, då ei total solformørking hende som var synleg over Kvitøya i Barentshavet, som er på norsk territorium, medan formørkinga var delvis på resten av Svalbard og på fastlandet.

By Kristin C. Carlsson
Published Aug. 21, 2012 10:35 AM - Last modified Feb. 10, 2023 12:59 PM