Århundrets mest langvarige formørkelse: Høydepunkter fra Kina

Den totale solformørkelsen over øst-Asia og Stillehavet er et faktum, og her presenterer vi billedlige høydepunkter fra den historiske hendelsen i Kina.

I natt dekket månen hele solskiven på himmelen over øst-Asia, slik at et begrenset område på jorden ble dekket av et uvirkelig tusmørke. Denne skyggen, kalt umbra, beveget seg i et smalt belte over jordoverflaten på grunn av jordrotasjonen. Umbraen begynte i India, før den fortsatte over Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar og Kina. Etter å ha forlatt fastlandet og fortsetter et stykke ut i Stillehavet, har varigheten på totaliteten nådd maksimum på hele 6 minutter og 39 sekunder, den lengste formørkelsen i det 21. århundre. Oppe på fjellet i Anji-county, Huzhou, ca. 1,5 timer fra Hangzhou i Kina, varte totaliteten i 5 minutter og 34 sekunder. Der var Arne Danielsen fra Norsk Astronomisk Selskap på plass og bidro med flotte bilder fra solformørkelsen, som vi her presenterer høydepunkter fra.

Error: resource not found: /astro/forskning/aktuelt/aktuelle-saker/astronytt/2009/07/solformorkelsen-2009

Sist gang en total solformørkelse inntraff her på fastlandet i Norge var sommeren 1954, og den neste slike formørkelsen vil ikke forekomme før i 2097. Likevel var det grunn til markering I fjor, den 1. august 2008, da en total solformørkelse inntraff som var synlig over Kvitøya i Barentshavet, som er på norsk territorium, mens formørkelsen var delvis på resten av Svalbard og på fastlandet.

By Kristin C. Carlsson
Published Aug. 21, 2012 10:35 AM - Last modified Aug. 22, 2012 9:51 AM