Brukte sommeren på stjerneforskning og pensumutvikling

Fysikkstudentene Marte, Karianne og Elias jobbet i sommer ved Institutt for teoretisk astrofysikk. Her brukte de programmeringskunnskapene fra studiet til å forske og å utvikle pensumoppgaver for astronomistudenter.

Foto av tre studenter satt på trappa

Hvert år deles det ut sommerstipender ved Universitetet i Oslo (UiO). Dette innebærer at studenter får et stipend for å gjennomføre et sommerprosjekt, som typisk strekker seg over seks uker i løpet av sommeren. Karianne, Marte og Elias fullførte i løpet av våren sine bachelorgrader i fysikk og astronomi ved UiO, med fordypning i astronomi. De var tre av studentene som i år fikk sommerstipend for å arbeide ved Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA). Her fikk de bryne seg på ulike arbeidsoppgaver.

– I sommer har Karianne og jeg arbeidet med å forbedre pensum i et astronomifag som heter Astrofysiske plasma og stjernenes indre, et fag som tilbys til bachelorstudenter ved ITA, forteller Marte.

– Vi har sett over gamle oppgaver som studenter tidligere har fått, sjekket at oppgavene stemmer og om noe kunne gjøres bedre. Var det for lite hint når de skal løse oppgaven? Eller bør koden som hører til endres for at oppgaven skal bli bedre? fortsetter Karianne. Marte ler.

– Jeg elsket dette faget da jeg selv tok det. Da jeg ble spurt om jeg ville hjelpe til i sommer, var jeg ikke i tvil. Nå har jeg jo fått betalt for å sitte og regne på oppgaver!

to studenter som jobber foran en pc
Bildet av Marte (hvit genser) og Karianne (sort genser): Marte og Karianne har tilbrakt mange timer sammen foran datamaskinen i sommer. Med godt samarbeid kom de i mål med arbeidsoppgavene. Foto: Martine Ruud / UiO.

Forsker på stjernens indre

Elias tilbrakte store deler av sommeren på nedre Blindern. Men istedenfor å forbedre pensummoppgaver har Elias hatt et forskerstipend. Hver sommer deles det ut sommerstipender til fremragende studenter hvor studentene er i en av forskningsgruppene på UiO og gjennomfører et lite prosjekt i løpet av perioden.

I år var det fem forskerstipender som ble delt ut, og Elias fikk prøve seg som stjerneforsker.

– Jeg har studert en stjerne som heter V Hydra, som ligger i stjernebildet Hydra.

– Det er et teleskop i Chile som har gjort overflatemålinger av temperaturen til stjernen. Jeg har brukt denne dataen til å studere intensiteten til stjernen, sier Elias. Videre forteller han hvorfor dette er interessant.

– Hensikten er å undersøke om UV-strålingen fra stjernen vil bryte ned et molekyl som befinner seg rundt stjernen. Om det viser seg at den gjør det, kan vi bruke det til å se hva som faktisk skjer inne i stjernen, sier han.

– Hypotesen var at UV-strålingen ikke påvirker molekylet i så stor grad, men min analyse motbeviser så langt dette. Da er vi nødt til å finne en annen måte for å utforske hva som faktisk skjer inne i stjernen. Det er alltid er interessant, forklarer Elias entusiastisk.

foto of en ung smilende mann med briller
Følg med på emnesiden om du ønsker et forskerstipend for neste sommer, oppfordrer Elias! Foto: Martine Ruud / UiO.

Helt nødvendig å kunne programmere

Til forskningen har Elias brukt et program han selv har skrevet for å sjekke om modellen stemmer. Programmering er noe alle de tre studentene har hatt bruk for. Marte og Karianne har også vært helt avhengig av denne kunnskapen. Fysikkstudiet ved UiO har i så måte gjort dem godt rustet for sommerens utfordringer. Her lærer man nemlig å programmere fra første dag. De trekker også frem andre ting de har lært på studiet som har vært viktig for arbeidsoppgavene.

– Vi har lært mye om termofysikk, stjerner og solfysikk som jo er en nødvendighet i denne jobben, sier Karianne.

– Jeg har også hatt stor nytte av statistikk og kvantefysikk når jeg har studert dataene fra stjernen, legger Elias til. Videre forteller de hvordan en typisk arbeidshverdag har sett ut i sommer.

– Vi har kommet på kontoret klokken ni og dratt klokken fem. Marte og jeg har sittet en del sammen og diskutert oppgavene, gått gjennom hva vi har jobbet med og hjulpet hverandre med utregningene, forteller Karianne.

– Vi har sammenlignet kodene vi har skrevet med koden som er i fasiten, og gjort endringer hvis det har vært nødvendig, sier Marte.

– Min jobb har vært å drive med forskning, så jeg har lest mange vitenskapelige artikler. Jeg har også analysert data og jobbet med en skriftlig rapport, og i likhet med Karianne og Marte har jeg også programmert mye, forteller Elias.

tre studenter som tar pause foran kaffemaskin
Det beste med årets sommerjobb? – Kaffemaskin med kakao! Spøker de tre studentene Marte, Karianne og Elias. Foto: Martine Ruud / UiO.

Fri med god samvittighet

Videre går turen rundt på astrofysikk, og inn på lunsjrommet. Her forteller de tre studentene om hva som har vært det beste med årets sommerjobb.

– Kaffemaskin med kakao! kommer det nesten synkront, mens de ler og peker på kaffemaskinen.

– Fra spøk til alvor, det beste med årets sommerjobb er å ha fri etter jobb med god samvittighet, sier Marte.

– Det er jo meningen at du skal legge fra deg arbeidsoppgavene når du går hjem, istemmer Elias.

– Vi setter stor pris på selvstendigheten og friheten. Vi har lagt opp dagene som vi vil og bestemt når vi skal ha ferie, forteller Karianne.
– Hva har vært det tyngste?

– Når du ikke får til det du skal. Da har det vært litt tyngre å komme på jobb dagen etterpå, sier Elias.

– For meg er det som har vært bra, også det som har vært mest slitsomt. Det har vært utfordrende med en jobb hvor det ikke finnes en fasit på det vi gjør, sier Karianne.

– Hvordan skal du vite om det du gjør er riktig eller ikke? legger Elias til.

Om du selv er student ved UiO og kunne tenke deg et sommerstipend for neste sommer, avslutter de med noen gode tips til hvordan du går frem.

– Hvis du skal få et sommerstipend må du vise deg frem! Send e-post til professorer og gruppelærere, vær på gruppetimene og still spørsmål. Vis at du er interessert i et sommerstipend, sier Marte.

– Som regel legges det ut sommerstipender på emnesiden hvis du tar et fag. Her kan det være lurt å følge med, sier Elias.

– Og ha selvtillit på at du er god nok. Ikke undervurder deg selv, avslutter han.

Navn: Karianne Strand

Sommerjobb: Forskningsassistent ved Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) - UiO

Kommer fra: Oslo

Alder: 23 år

Navn: Elias Roland Udnæs

Sommerjobb: Forskningsassistent ved Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) - UiO

Kommer fra: Lillehammer

Alder: 22 år

Navn: Marter Wegger

Sommerjobb: Forskningsassistent ved Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) - UiO

Kommer fra: Tønsberg

Alder: 25 år

Les flere intervjuer med realfags- og teknologistudenter ved UiO

Av Merethe Alm
Publisert 16. aug. 2021 11:42 - Sist endret 16. aug. 2021 11:43