«Hei, jeg tar en doktorgrad i astrofysikk»

Jeg er astrofysiker, og tar en doktorgrad i kosmologi. Bare denne ene setningen i seg selv vekker mange spennende og rare reaksjoner hos noen mennesker. Her er fem av dem.

Ragnhild's selfie

Meg på besøkssenteret til JAXA (Japans nasjonale romforskningsorganisasjon) under et møte om LiteBIRD-satellitten som skal sendes opp om 8-9 år. Foto: Ragnhild Aurlien

1: «Oi kult hva synes du om at det er delt inn nye stjernetegn?»

For å få dette avklart med en gang; jeg forsker på astronomi og ikke astrologi. Astronomi er å gjøre observasjoner av himmelen og prøve å forstå mer av universet rundt oss. Vi spår ikke hvordan stjernene og planetene påvirker livet, uka og kjærlighetslivet ditt (for det gjør de ikke). Den eneste påvirkningen de har på mitt liv er at stjernene og planetene er veldig i veien når vi ønsker å se restene fra Big Bang. Uten stjerner og planeter i veien hadde jobben min vært veldig mye enklere! Men noen (for eksempel solfysikerne) prøver å fortelle meg at det medfører en del andre mer uheldige konsekvenser...

2: «Er det sminke og sånn?»

KosmologiUten t. Ikke kosmetologi. Jeg forsker på universet, hvordan det ble til og hvordan det har utviklet seg og vil utvikle seg videre. Spør du meg er det ganske mange hakk kulere enn sminke. 

Det jeg gjør er å analysere bakgrunnsstrålinga som ble sendt ut ca 380.000 år etter Big Bang, altså ca 13,8 milliarder år siden. Det store mysteriet jeg og de jeg jobber med prøver å løse er hva som skjedde rett etter Big Bang, og da snakker vi virkelig rett etter; fra 10-36 til 10-32 sekunder etter. Det er en så kort tidsperiode at det ikke går an å se for seg engang. Da tror vi universet utvida seg raskere enn lysets hastighet(!), og det produserte i så fall massive gravitasjonsbølger. Disse er det vi prøver å finne spor etter, for eksempel ved å sende opp romteleskop som LiteBIRD.

3: «Oooh jeg så den veldig spennende videoen med hu astrofysikeren på internett.no, kan du forklare den til meg? Du vet sikkert hvilken jeg snakker om»

Folk har en helt overveldende tiltro til min kunnskap om alt mulig når jeg har tittelen «astrofysiker». Gjerne etter prinsippet «vitenskap er vitenskap». Og det gir jo veldig mange gøye samtaler, spontane stjerneguidinger, diskusjoner om universets opprinnelse på trikken eller på fest eller oppringinger fra NRK-reportere som vil jeg skal komme med en uttalelse om at jorda har fått en ekstra måne. 

Takket være en tidligere karriere som videregåendelærer i naturfag kan jeg litt om veldig mye – noe nyttig må det jo komme av undervisning jeg har holdt i «maneters forplantning», «galvaniske element», «suksesjonsprosesser i skog» og «oppbygning av DNA illustrert med seigmenn». Astrofysikk er et stort felt (vi snakker hele universet), og jeg forsker på en veldig liten del av det hele, så jeg kan selvfølgelig ikke svare på alt.

Eller jeg forsker jo forsåvidt på hele universet så bare fortsett å stille meg spørsmål så får vi gøye samtaler!

Bildet kan inneholde: teknologi, elektronisk apparat, opptaksstudio, lydutstyr, avsender.
Foto: R. Aurlien

4: «Oi er du sånn smart du’a?»

Før du stiller noen som helst det spørsmålet; tenk over hvordan du ville svart. Mine fire (relativt dårlige) alternativer er:

  1. «Ja!» - og alle tror jeg er en sosialt inkompetent, overlegen klyse. 
  2. «Ehehe neida ehehehe» - og jeg framstår som en usikker, beskjeden fireåring.
  3. Den uhøflige samtaleavsluttende «Ja, er du sånn dum du’a?»
  4. Eller jeg kan svare med en rant om hvor vanskelig det er å svare på akkurat det spørsmålet.

Spoiler: ingen av alternativene skaper veldig god stemning.

Grunnen til at jeg er der jeg er i dag og tar en doktorgrad i astrofysikk handler først og fremst om interesse og nysgjerrighet (samt litt ståpåvilje), ikke medfødte superkrefter og en ekstraordinære IQ som får Einstein til å skamme seg.

Jeg synes stjernehimmelen, astrofysikk og verdensrommet er utrolig spennende, jeg liker å finne ut hvordan ting fungerer, hvorfor ting skjer, hvordan ting henger sammen. Jeg liker å stille spørsmål og forstå ting! 

5: «Oi wow så sykt kult»

Ja, ikke sant? Ikke bare er det spennende og et utrolig gøy tema, men det gir også mange spennende muligheter og en veldig kul tittel når jeg disputerer om et par år. Jeg får betalt for å lære mer om universet og bidra til en bedre forståelse av det. Hvor kult er ikke det? Kosmologi er et relativt lite fagfelt, så jeg får også reise til andre land og jobbe med de beste forskerne innen feltet. 

Og ikke minst får jeg ha mange rare/gøye/spennende samtaler om hva jeg gjør.


Mer om Ragnhild og hennes forskning 

Emneord: Doktorgrad, Kosmologi, Astronomi og astrofysikk Av Ragnhild Aurlien
Publisert 25. mars 2020 11:43 - Sist endret 12. aug. 2020 09:31

#4 hit me in right in my soul 😂

Rebecca Anne Robinson - 27. mars 2020 08:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Bildet kan inneholde: font, tekst, kalligrafi, linje, rosa.
A blog about the birth of the Universe, telescopes and satellites, life-giving stars, rain on the Sun, and much more … told by the Women exploring this.