Tidsdypet under våre føtter: The Wilson Lecture for 2015

holdes i år av Øyvind Hammer, førsteamanuensis ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Foredraget er på norsk, og arrangeres av Senter for Jordens utvikling og dynamikk - CEED.

The Wilson Lecture* 2015 vil bli holdt på Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes hus 13. mai kl 13-14.00. Kaffe/te vil bli servert litt før foredraget.

Om årets Wilson Lecture: Tidsdypet under våre føtter

Øyvind Hammer

- Endelig har vi fått bekreftet at universet er fullt av planeter; andre systemer som vår jord, eller helt annerledes. Men vi har spor etter fremmedartede verdener ikke bare langt ut i rom, men også langt tilbake i tid. Jeg vil prøve å formidle to ting. Det ene er at vår forståelse av jordas historie har gjennomgått en revolusjon de siste tretti årene. Vi vet nå at jorda og livet (geobiosfæren) er et ustabilt system, med en utrolig evne til å gjenskape seg selv, og at jorda var mye rarere i tidligere tider enn vi trodde. Det andre er at spor etter disse fantastiske tingene er over alt rundt oss, i vårt eget arvemateriale, i dyr og planter, i atmosfærens og havenes sammensetning, i bergarter og fossiler, hvis vi bare vet hvordan vi skal se.  Urgamle havbunner, mektige vulkaner og fossiler av underlige dyr finner du i hager og gater i Oslo, i trappeoppganger, på badestrendene. Ikke gå forbi dem uten å svimle.

Bildet er tatt fra Wolfsgate 2 på Fagerborg, midt i Oslo by.

 

* Tuzo Wilson pioneered plate tectonics and hotspot concepts and this annual distinguished CEED Lecture is therefore named "The Wilson Lecture".

Emneord: The Wilson Lecture
Publisert 7. mai 2015 16:32 - Sist endret 8. mai 2015 09:22