App for transplanterte

Folk som har fått transplantert nye organer må ta en nøyaktig dose immundempende medisiner to ganger daglig resten av livet. Farmasøytisk institutt og USIT skal nå utvikle en mobil-app som kan hjelpe pasientene med å huske på de livsviktige medisinene.

– Det er veldig individuelt hvor mye immundempende medisin ulike pasienter trenger. Derfor er det veldig viktig å finne den riktige dosen til hver pasient, forteller Anders Åsberg ved Farmasøytisk institutt. Fotograf: Bjarne Røsjø/UiO. Lisens: CC BY 4.0

Kroppens immunapparat har mange forsvarsmekanismer, og en av dem går ut på å kvitte seg med fremmedlegemer. Den mekanismen er smart hvis du har fått flis i fingeren, men ikke så smart hvis du har fått ny nyre eller et annet organ.

Verdens første hjertetransplantasjonspasient, Louis Washkansky, døde for eksempel bare 18 dager etter operasjonen i 1967. Dødsårsaken var komplikasjoner som en følge av den primitive immunapparat-undertrykkende behandlingen han fikk.

Les hele saken på Titan.uio.no

Av Bjarne Røsjø