Morkaken er mitt favorittorgan

I tidligere tider trodde både forskere og folk flest at morkaken var en slags barriere som beskyttet fosteret mot skadelige stoffer i mors kropp. – Men i dag vet vi at dette er helt feil. Morkaka er mer som en lekk sil! sier Hedvig Nordeng.

Legemidler passerer fra mor til foster via morkaken. Hedvig Nordeng (til høyre) med sitt favorittorgan, sammen med avdelingsoverlege Anne Flem Jacobsen ved Ullevål Universitetssykehus. De to samarbeider om riktig legemiddelbruk blant fødende kvinner. Foto: Bjarne Røsjø/UiO.

Hedvig Nordeng har vært fascinert av morkaken, også kalt placenta, helt siden hun som ung stipendiat deltok ved en fødsel for første gang – før hun fikk egne barn. Da ble hun vitne til at kvinnen på fødestuen først leverte et velskapt barn, og en halvtime senere ble barnet etterfulgt av en diskosformet morkake på ca. en halv kilo.

Den blodige etterbyrden vakte stipendiatens nysgjerrighet, og i dag er Nordeng professor ved Farmasøytisk institutt ved UiO og leder for et forskermiljø som blant annet undersøker hvordan legemidler i mors kropp kan påvirke fosteret. Den påvirkningen må gå gjennom morkaken, som er et bindeledd mellom morens og barnets kropp.

Les hele saken på Titan.uio.no

Av Bjarne Røsjø