Derfor er det sunt å trene

Etter en livlig jule- og nyttårsfeiring hvor mange mennesker har spist for mye, er det på tide å ta fram treningstøyet igjen. Men hvorfor er trening så sunt?

Fysisk trening har en rekke gunstige effekter, i tillegg til at du blir i bedre fysisk form. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Fysisk aktivitet forebygger blant annet type 2 diabetes, hjerte-karsykdommer, muskel-skjelettplager og enkelte former for kreft, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Men det er ingen som til fulle forstår hvorfor det er sånn. I tillegg til at trening vil gi økt forbrenning av fett og sukker og reduserer blodsukkeret, er det sannsynlig at veltrente muskler skiller ut stoffer som bidrar til de gunstige effektene av trening. Dette er vi veldig interessert i å finne ut av, sier professor Hege Thoresen ved Farmasøytisk institutt.

Postdoktor Nataša Nikolić dyrker muskelceller fra mennesker med ulik fysisk form, og har utviklet en teknikk som gjør det mulig å trene muskelceller i laboratoriet. Foto: Bjarne Røsjø/UiO

Hege Thoresen og postdoktor Nataša Nikolić er medlemmer av Muskelforskningsgruppen ved Farmasøytisk institutt.

Forskerne ønsker blant annet å bidra til utviklingen av legemidler som kan hjelpe mennesker med type 2-diabetes og fedme, og det er åpenbart at fysisk trening hjelper mot begge tilstandene. Derfor ønsker forskerne å lære mer om hva som foregår i musklene hos mennesker når de trener.

– Svært overvektige personer med type 2-diabetes vil ofte bli friske av diabetes hvis de slanker seg til tilnærmet normalvekt. Men det er vanskelig å slanke seg, og det hadde vært veldig kjekt å finne et legemiddel som gjorde både slanking og fysisk trening lettere, påpeker Nikolić.

Les hele saken på titan.uio.no.

Publisert 19. jan. 2016 11:02 - Sist endra 19. sep. 2019 11:36