- Ikke noe klart skille mellom skolemedisin og naturmedisin

Det sier Berit Smestad Paulsen, og peker på UiOs rikholdige drogesamling - som rommer merkelige ting som spansk flue, revekake og hvalspy. Her dokumenteres hva folk har brukt som medisiner og rusmidler.

Berit Smestad Paulsen med et stort glass fullt av «Folium stramonii»: Et pulver fremstilt av knuste blader fra den giftige og hallusinogene piggepleplanten Datura stramonium. Foto: Bjarne Røsjø/UiO

Mange av «innskuddene» i samlingen ved Farmasøytisk institutt inneholder virkestoffer som fortsatt er viktige. Den aktive substansen i acetylsalisylsyre har for eksempel vært i bruk som legemiddel i mer enn 100 år, og ble opprinnelig utvunnet fra barken på trærne i seljefamilien (Salix).

– Acetylsalisylsyre var et av de første legemidlene vi fikk som bestod av et rent stoff. Det ble først brukt som et mildt smertestillende stoff, men senere har det vist seg at stoffet også demper betennelser, motvirker feber og reduserer risikoen for blodpropp, forteller professor Berit Smestad Paulsen.

Et nært beslektet stoff, metylsalicylat, finnes også i mjødurt, som lukter godt og ble brukt til å lage en te med mild smertestillende effekt.

Det snakkes mye om at naturmedisin og skolemedisin er to forskjellige ting, men ifølge Smestad Paulsen er dette et kunstig skille. I dag er det nemlig slik at minst 30 prosent av virkestoffene i dagens skolemedisiner kommer fra planteriket.

– Det finnes for eksempel nesten ingen kreftmedisiner som ikke kommer fra planteriket!

– En gruppe forskere ved National Institutes of Health i USA lager regelmessige rapporter om opprinnelsen til dagens legemidler, og deres arbeid viser at det fortsatt er slik at veldig mange av de nye legemidlene som kommer på markedet har en naturlig opprinnelse. Det betyr enten at virkestoffene er rene naturstoffer, derivater av naturlige stoffer, eller syntetiske produkter som kopierer naturlige stoffer, forteller hun.

Les hele saken på Titan.uio.no

Publisert 26. apr. 2016 13:29 - Sist endret 26. apr. 2016 13:29