Professor Pille

Jo Klaveness og Tina Lien Vestland, begge fra Farmasøytisk institutt, har store forventninger til omega-3 i pulver/tablettform. Dette er teknologi som de har utviklet og som nå skal ut i verden via selskapet Omegatri. Les stort intervju med dem i Finansavisen.

Intervju med Jo Klaveness og Tina Lien Vestland i Finansavisen lørdag 10. januar.

Omegatri har utviklet det som trolig er verden første og eneste omega-3-kosttilskudd i tablettform.

Det gjør at man slipper transmak og sure oppgulp.

• Det er dokumentert at fiskeoljen tas opp i blodet på samme måte som andre omega-3-tilskudd og at de er stabile, dvs at de er holdbare og ikke harskner.
  • Så langt er det tegnet to avtaler med samarbeidspartnere som selger tablettene videre under egne merkevarer til apotek og helsekostbutikker i Europa.
  • Det er kommet inn kjente investorer, med erfaring fra omega-3-industrien.

- Svært mange tar daglig en skje tran eller fiskeolje som kapsler. Men det har vært lite innovasjon på omega-3 de siste 30 årene, påpeker Jo Klaveness, professor ved Farmasøytisk institutt og Omegatri-gründer.

Ny kapital

Som gründerselskaper flest har Omegatri hatt en tøff start. Nå ser Klaveness lyst på situasjonen. Morten Jurs har gått inn med 550 000 kroner og har også gått inn i styret. Gert Munthe har investert 3 millioner kroner. Fra før er blant andre GC Rieber og gründer Jo Klaveness store eiere.

Morten Jurs, som tidligere har ledet verdens største omega-3-selskap, Pronova Biopharma, ser også lyst på fremtiden for Omegatri. Han påpeker at markedet er stort, ikke minst i Europa, USA og Asia.

- Omega-3 i tablettform skaper en helt ny dimensjon. Rosinen i pølsa er at når man får fiskeoljen som pulver kan man blande inn omega-3 i for eksempel en multivitamintablett, sier Jurs som mener selskapet står på terskelen til å bli en kommersiell suksess.

Nærings-ph.d.

Tina Lien Vestland er daglig leder i Omegatri, samtidig som hun tar doktorgraden i farmasi. Dette er mulig gjennom Nærings-ph.d.-ordningen i regi av Forskningsrådet – i samarbeid med Farmasøytisk institutt ved UiO.

Det innebærer at en ph.d.-student jobber for og blir lønnet av en bedrift under hele doktorgraden. Målet er å sikre forskerrekruttering til næringslivet. Lien Vestland synes dette er en flott ordning.

Les mer om ordningen her

Av Gunhild M. Haugnes
Publisert 14. jan. 2015 10:19 - Sist endret 22. jan. 2015 15:08